Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Разкриват Наблюдавано жилище в Добрич за младежи от институции

Шестима младежи на възраст от 18 до 21 години, които досега са били в социална институция, ще заживеят самостоятелен живот в отделно жилище в Добрич.

Това става възможно чрез разкриване на услугата „Наблюдавано жилище”, за което е осигурен общински апартамент на ул. „Методи Кусевич” № 4. За преустройството на жилището, което е с площ от 144 кв. м, общинската управа кандидатства с проект на стойност 218 000 лева по Оперативна програма „Региони в растеж” през 2018 г.. Предвижда се ремонтните дейности, оборудването и обзавеждането  да приключат в края на май 2019 г.

В наблюдаваното жилище за младежите ще бъде създадена среда, близка до семейната, посочват от общинската управа. За да продължи успешно процесът на извеждане на младите хора от социалните институции, предстоят дейности, които да им помогнат да преодолеят социалната изолация и да ги подкрепят в тяхното емоционално, образователно и културно развитие. За целта община Добрич подготвя проект, с който да кандидатства за финансиране по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Средствата са необходими за подбор и наемане на персонал, ангажиран в социалната услуга „Наблюдавано жилище”, както и за дейности по преместване и настаняване на децата и младежите.

За да се внесе проектното предложение, е необходимо съгласието на Общинския съвет и темата е включена в дневния ред на сесията от 23 април. Предвижда се младежите да заживеят в жилището на ул. „Методи Кусевич” в началото на януари 2020 г.

c