Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Непоказвани съкровища представя КЦ "Двореца" в Балчик

Изложбата “Непоказваните съкровища на НИМ” ще бъде открита на 24 април от 11 ч. в галерия “Тунела” на ДКИ КЦ “Двореца” – Балчик, съобщиха от културния институт.

Тя представя най-значимите археологически предмети от основния фонд на музея, които до момента не са включени в постоянната му експозиция. Те са събирани в продължение на десетилетия по различни начини - чрез археологически разкопки и теренни обхождания, чрез дарения, откупки или са предоставяни от държавни институции.

Сред експонатите от XV – XVII в. могат да бъдат видени златна апликация от диадема, сребърни гривни “кубелии” (“рогатки”), сребърна чаша – кратунка, златна игла за коса с позлата, както и половинка от сребърен енколпион – панагия, изработен от слонова кост.

Гостуващата експозиция на Националния исторически музей е едно от най- ярките събития в културния календар на Двореца – Балчик за 2019 г. и цели да представи пред многобройните български и чуждестранни посетители на архитектурно – парковия комплекс част историята на България.

Изложбата може да бъде разгледана до 10 август.

c