Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Актрисата от Добрич Ирина Митева блести в спектакъл с три номинации „Икар 2019”

За първи път на родна сцена младата актриса от Добрич Ирина Митева се представи в спектакъла с три номинации за наградите „Икар 2019” „Нирвана” на Шуменския театър.

Самата актриса, позната от тв сериала „Откраднат живот”, бе предложена за статуетката в категорията „Дебют”.

Великолепният текст на Константин Илиев, предложен на театрите преди около 40 години, продължава да привлича, след като е игран от големи актьори.

Сега в ролите на Мъжа и Жената, идентични с трагичната семейна двойка Лора Каравелова и Яворов, са младите артисти Александър Евгениев и Ирина Митева. Режисьор е също младата Максима Боева.

Казват, че  на гроба на Лора Константин Илиев получил прозрение за нейната роля в семейната трагедия и затова в пиесата „Нирвана” женското участие е по-дълбоко, по-богато и по-разнообразно.

Звездата от „Откраднат живот” Ирина Митева играе на родна сцена в Добрич

В спектакъла в тази роля влиза чувствителна и вече силно професионална актриса  Ирина Митева. „Тя прави зрими избухванията на ревността у Лора, за да я смири в любовното привличане, което на свой ред прекъсва в самочувствието на благородничка спрямо „този циганин” и отново я обзема заедно с чувствените стихове на поета. Възпитанието й, високият интелект и красотата й подклаждат вълненията й, управляват емоциите й, понякога овладени, понякога с надмощие. Актрисата показва тези напливи на чувства, спомени и размисли в непрекъснатото движение из пространството на драмата, като господарка или пленница на ситуацията”, посочва авторитетният театрален критик Димитър Стайков.

По думите му, силно впечатлява сценографското решение на Борис Далчев – историята се превръща във филм, кадриран в пространството на стаята, което се стеснява или разширява, в зависимост от енергията на емоциите. Играта на светлината от зелената и от ярката лампа също е забележителна.

c