Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Младежи, расли в Дома за деца с умствена изостаналост в Крушари, се събраха отново

Затрогваща среща бе организирана по инициатива на фондация "Лумос" за детско и младежко участие.  Млади хора от ЦНСТДМУ – Добрич, които до 2015 г. са били отглеждани в Дома за деца с умствена изостаналост, гостуваха на младежи в Защитеното жилище в с. Крушари, които също са били в дома.

Това е първата среща на двете групи деца и младежи, изведени преди три години от ДДУИ. Целта на гостуването бе, от една страна младежите от двете услуги да се срещнат, тъй като преди това, те са били настанени заедно в ДДУИ Крушари, а от друга заедно да направят кекс, който да споделят, за да доразвият своите умения в областта на готвенето и съпътстващи домакински дейности. Младежите от къщичката в Крушари, като домакини, посрещнаха гостите с огромно  вълнение. Събитието започна с много смях, прегръдки, спомени, и отбелязване на промените, които възрастните забелязват в младежите.

В кухнята на услугата, всички се включваха в приготвянето на сладкиша, всеки  според възможностите си. Заедно бъркаха, пекоха и накрая изядоха споделения сладкиш. Срещата приключи с прегръдки и обещание скоро младежите от жилището да върнат гостуването на децата от ЦНСТДМУ Добрич.

c