Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

ДКТ „Дора Габе“ представя „Неродена мома“ на форум в Турция

Със спектакъла „Неродена мома“ ще се представи Държавният куклен театър „Дора Габе“ на международния театрален фестивал „Малки дами, малки господа“ в Анкара, съобщават от културния институт. Петнадесетото издание, което се организира за 15-и път в турската столица, ще се проведе от 23 до 29 април. Артисти от над 40 държави са включени в хрониките на международния форум за театрално изкуство за деца, който е сред най-престижните в Турция.

Актьорите от Добрич - Мила Боянова, Росен Радев, Румен Куртев и Мария Генова, ще представят пред малките зрители шест представления. “Неродена мома“ е сред най-популярните постановки на добричкия куклен театър. Авторският екип включва Даниела Христова - режисьор, Наталия Гочева- сценограф, композиторът Владимир Джамбазов – автор на музиката.

Кукленото изкуство на актьорите от добричката трупа е добре познато в южната ни съседка. ДКТ “Дора Габе“ е участвал на фестивали в Измир, Бурса, Ески шехир, Люлебургас, споделя директорът на културната институция Петър Петков, който ще  се срещне с театрали в Турция за пореден път.

Петър Петков е с утвърдени контакти с турски кукловоди. Той е сред основателите и на кукления театър в Люлебургас. В периода 2006- 2012г. е поставел седем спектакъла сред които, „Слънчев лъч“, „Червената шапчица“, „Добро утро, лека нощ“.

c