Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Земеделски практикум в Хърватия за участници от ПГЗ "Т. Рачински"

Екип от ученици на Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински“, гр. Генерал Тошево - в периода 18 - 29 март 2019 г., е взел участие в стаж, осигурен от училището по земеделие и лесовъдство "Винковци" (Хърватия).

Практиката се осъществява в рамките на проект „От практика в училище към Европейско работно място", Ключова дейност 1 "Образователна мобилност на граждани", съфинансиран от програма Еразъм + на Европейския съюз, съобщиха от ръководството на гимназията.

Това е втората мобилност ,в рамките на проекта и в нея са се включили 12 ученици от специалностите „Земеделско стопанство“, "Техник-растениевъд“ и „Лаборант“. В групата са били включени и двама учители, както и придружаващо лице.

В дните на практиката, програмата на участниците е включвала - работа в оранжерии и разсадник, присаждане на цветя, рязане на овошки и лози, калибриране на плодове, пикиране на растения.

Учениците са имали възможност да опознаят отблизо характеристиките на породата коне ‚Липицанер“. Преподавателите от хърватското училище са дали възможност на участниците в проекта да се докоснат до най-новите технологии в производство на плодов сок, технологията за производство на вино, за клетъчно отглеждане на кокошки-носачки, сортиране и опаковане на яйца, почистване на пшеница, пълнене на брашно и пакетиране, торене, предсеитбена подготовка и още други.

Учителите от българският екип са имали възможност да наблюдават учебни дейности и практики, водени от техните колеги в хърватското училище по земеделие и лесовъдство "Винковци".

"Практиката изпълни своите предварително заложени цели, сред които придобиване на опит в реална работна среда, създаване на нови приятелства и изграждане на младите участници като пълноценни граждани на Европа и света", споделиха от ръководството на генералтошевската професионална гимназия.

c