Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Медалистка от лагер на NASA от Добрич участва в събитие за космонавтиката

Десетокласичката от Езикова гимназия „Гео Милев” Татяна Иванова участва в събитието "Yuri's night" в City Stage София, посветено на Деня на авиацията и космонавтиката.

Татяна е медалист от лагера на NASA в Турция „Space Camp Turkey”, където участва през миналото лято.

В събитието Yuri's Night (Нощта на Юри) тя участва, заедно с д-р Гергана Райжекова - координатор на Space Camp за България. Говориха за миналото, настоящето и бъдещото, за българските космически постижения и открития. Гост-лектор бе астрофизикът Тихомир Димитров. Обсъдени бяха българските космически успехи и имената на проф. Виден Табаков, проф.Таня Иванова, двамата ни космонавти Георги Иванов и Александър Александров, както и техния принос в космонавтиката. Сред темите бе и лагерът Space Camp Turkey, за който Татяна разказа.

След събитието, въпроса, който момичето от Добрич задава е защо не сме изпращали българин в Космоса от 1988 година.  Тя е още по-уверена, че нейният път води към работа в NASA, а мечтата й е да бъде астронавт.

„От малка обожавам Космоса и съжалявам, че в Добрич няма място, където децата могат да обсъждат тази тема и да се насърчават да станат астронавти,” казва Таня. Тъй като участието в лагера в Турция е трябвало да се заплати, а сумата не е по възможностите на семейството й, момичето участвало в няколко конкурса за стипендия. Търсило съдействие и от Община Добрич, но без резултат. Последният шанс на Таня да спечели пълна стипендия бил конкурсът на фондация “Лекови”. Заснела двуминутно видео, в което обяснявала коя е и защо именно тя трябва да спечели стипендията. Щастието й било неописуемо, когато на 1 юни я потърсила Гергана Райжекова – координатор на фондацията, за да й съобщи, че именно тя е избрана. За Татяна Гергана Лекова казва следното: „Татяна Иванова от Добрич – всестранно развита личност – с различни хобита, интереси, „горяща“ в живота; музикален талант – свири на барабани, обаче когато говори за космоса и звездите, “гори” цялата”!

Програмите на космическия център дават възможност на деца и младежи на възраст от 9 до 15 години с интереси в науката да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и т.н. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

При участието си в центъра за обучение в Измир, Турция, който е  създаден по модел на NASA, тя спечели медал. Той се присъжда на човека-лидер, на лагерника, жаден за знания, забавляващ и помагащ на всички. Освен това, ученичката от Добрич получи покана да се върне в лагера отново, но вече като треньор. Сега тя се е устремила към лагер в Алабама, САЩ.

 „Страшно много искам да посетя и другия лагер, който се намира в Алабама, САЩ. Той струва 1 200 долара, но със самолетните билети и визата излиза доста по-скъпо. За родителите ми това е невъзможно, но за мен невъзможни неща няма, затова ще направя всичко по силите си, за да събера парите, които са нужни”, споделя Таня и е категорична, че ще се върне като треньор в международния космически лагер, докато е студентка.

Advanced Space Academy е академия за тийнейджъри от 15 до 18-годишна възраст. Различното там е това, че имa scuba-diving с астронавски костюм. Там е мястото, където се симулира микро гравитация. Има и инженерство, където се строи робот и доста различни неща, които липсват в Турция.

Затова Татяна е категорична, че това е следващата й стъпка и е амбицирана това да се случи. През ноември тя спечели наградата за млад творец от Годишните награди на Община Добрич в областта на духовната култура за 2018 година. Сумата към нея също ще използва, за да сбъдне мечтата си и да участва в лагера в САЩ. Засега е събрала сумата от 4000 лева от нужните й 5 000 лева. Надява се, че ще намери хора, които да повярват в нея, за да се осигурят и останалите 1000 лева, и тя да намери своето място в лагера в САЩ.

c