Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Трите паметни дни за литературния форум "Край границата" завършват в Шабла

В третият си ден, "Култура край границата" гостува в град Шабла.

Днес, 12. април, от 17. 30 в НЧ „Зора - 1894" - до Шабленския фар е финалната среща с четящата публика - за второто издание на "Край границата: Дни на румънската литература" в България. Организаторите очакват гости от Мангалия, а сред участниците ще бъде и специалният гост на тазгодишното издание – Богдан Боеру. Представените книги са в превод на Христо Боев и излизат за първи път на български със съдействието на Букурещкия културен институт и издателствата „Нордиан“, „Ерго“, „Изида“ и „Персей“.

През първите два дни, жителите и гостите на градовете Добрич и Балчик, вече имаха възможност да се запознаят с премиерите на преводните романи "770" - на Богдан Боеру, "Когато светът беше невинен" - на Йоана Първулеску, "Жени" и "Градът на салкъмите" - от Михаил Себастиан, "Една напразна смърт" и "Йоана" - от Антон Холбан.

Представените книги са в български превод на Христо Боев и излизат за първи път у нас, със съдействието на Букурещкия културен институт и издателствата „Нордиан“, „Ерго“, „Изида“ и „Персей“.

Предстои второто издание на културен форум “Край границата” в Добрич, Балчик и Шабла

В Добрич фоайето на Дом-паметник „Йордан Йовков“ се оказа тясно да събере почитателите на добрата литература. Ученици от ЕГ „Гео Милев“ четоха текстове от преводните книги, превръщайки ги в съвременна драматургия. Богдан Боеру също представи откъс от своя роман „770“, който пресътворява заточението на Овидий в Томис (дн. Констанца). Впечатлението на писателя от града ни се свързва с топлината и гостоприемството, които е получил в дома на Йовков и с отзивчивостта на красивите млади хора. Писателят сравни пребиваването си в Добрич - със свое преживяване през 1994 г., когато за пръв път е застанал пред публика, в ролята си хеви метъл музикант.

През аудиторията в Балчик, Богдан Боеру сподели, че се е отказал от музиката и концертите, които е изнасял и че днес силно е повлиян от поезията и историята, които разглежда като вид изкуства. В бившата резиденция на Румънската кралица Мария, е усетил мистиката и атмосферата, а самият Балчик за него е нещо отделено от всичко наоколо.

Запитан как си обяснява интереса към него от съвсем младите хора, Богдан Боеру отвърна: „Концертите и рокът са ме научили, че не мога да се държа педантично с хората, те са ми равни“.

c