Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Започна изграждането на параклис в тервелското село Коларци

В тервелското село Коларци започна изграждането на параклис. За начало на строителството бе избран християнският празник Благовещение, съобщиха от Община Тервел. В селото живеят християни и мюсюлмани. Местните хора разказват, че непосредствено след края на Втората световна война се е зародила инициатива за изграждане на църква, избрано е и място, но начинанието не е завършено и поколения християни от с. Коларци израстват без православен храм.

    Наскоро инициативата за параклис е подета от Ружди Османов, поел за няколко месеца длъжността кмет на селото. Той извършва проучване на изградени наскоро параклиси в Добруджа и представя пред общинското ръководство вариант за бъдещия храм. Той ще бъде разположен в зелената площ на ул. „Втора”. Проектът е изготвен от арх. Асен Коев, избрана е и фирма строител – „Костофф” ЕООД – Добрич. Името на параклиса е избрано с благословията на Доростолския митрополит Амвросиий – патрон на храма ще е Света Злата Мъгленска.  Храмовият празник ще се чества на 18 октомври. Възложител на строежа е Община Тервел. След завършването на параклиса, той ще бъде дарен на Българската православна църква с решение на Общинския съвет, поясни зам.-кметът на общината Диана Илиева.

            За настоящата година в общинския бюджет е отделена сума, която се равнява на една трета от прогнозната стойност на параклиса. Общината ще се обърне и към жителите и бизнеса в село Коларци с молба за дарения, които да дадат възможност през настоящия строителен сезон да се свърши повече работа по сградата. Залата на параклиса ще бъде с площ 15,5 кв.м. Покривната конструкция   е с площ 24 кв.м., а височината при купола е 6 метра. Незначително по-ниска от купола ще бъде малката камбанария  над входа на сградата.

c