Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Александър Йорданов представя в Добрич книгата си „Патриотични уроци”

В дните на Похода на книгите /2-23 април/, на 16 април 2019 г. /вторник/ от 18.00 ч. Александър Йорданов ще представи своята книга „Патриотични уроци” в Регионална библиотека „Дора Габе”, с участието на кап. I-ви ранг о.з. Васил Данов. Организатори на проявата - Издателство Век 21-прес, Регионална библиотека „Дора Габе”, Съюз „Истина” и със съдействието на Община град Добрич.

Книгата „Патриотични уроци” на доц. д-р Александър Йорданов съдържа 38 студии и статии за смисъла на родолюбието, написани под формата на уроци за „млади патриоти и демократи”. Авторът е Председател на 36-то Народно събрание,  посланик на Р България в Полша, Литва, Латвия, Естония и Р Македония, доцент д-р в Института за литература при БАН, член на Управителния съвет и Директор на Програма „Гражданско общество и демокрация” при Атлантическия съвет на България.   

„Патриотични уроци” – това са пропуснатите от българското образование уроци.  Александър Йорданов представя някои от най-важните събития и личности от новата българска история от гледна точка на българските национални интереси. В центъра на авторовото разбиране на историята е съдбата на човека. Оригинален е прочитът на делото на личности като В. Левски, Хр. Ботев, З. Стоянов, Ст. Стамболов, Иван Вазов, Димо Кьорчев, проф. д-р Ив. Шишманов, П. К. Яворов, Димитър Талев, Александър Караманов и др. Приносни са страниците за отражението на Балканската война в литературата, както и наблюденията върху образа на Македония в българската литература, борбата за свобода и независимост на българските горяни и балтийските „горски братя”. Осветляват се малко известни драматични страници от историята и на други народи – трагедията „Катин”, Гладомора в Украйна, „Пражката пролет”, раждането на полската „Солидарност” и др. 

Според автора, изчистването на прочита на новата ни история е важно за оцеляването ни като народ, за националното ни самочувствие и европейско настояще.

Книгата е посветена на паметта на двама достойни българи: големия български писател, драматург и публицист Георги Марков и Илия Минев – несломения борец за свобода и човешки правдини.

c