Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Печатно издание на „История славянобългарска” от 1844 г. пазят в библиотека „Дора Габе” в Добрич

Първото българско печатно издание на един от вариантите на Паисиевата „История славянобългарска” се съхранява във фондовете на Регионалната библиотека „Дора Габе” в Добрич. Книгата се нарича „Царственик или История болгарская” на Христаки Павлович, издадена е през 1844 г. в гр. Буда /днес Будапеща/. Тя е дарение от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Според библиотекарите от добричката библиотека, историческото четиво е най-ценното дарение, получавано през годините.

Сред ценните дарения специалистите от културната институция открояват и излязлото от печат през 1865 г. „Софроние”, издадено в Букурещ. Това е второ издание на книгата, позната още като „Неделник”, съставена от Софроний Врачански. Както е известно, „Софроние” е първата печатна книга на новобългарски език, издадена през 1806 г. Сборникът е ценен със запазения списък на спомоществователите на изданието, както и с добавените листи ръкопис за рода на притежателите на старата книга. Тя е била притежание на Хаджи Иван Цонков и е предоставена от потомка на този род, посочват от добричката библиотека.

А най-старото издание, което се съхранява в библиотечните фондове, е на повече от 200 години. Това е том 10 от произведенията на Волтер, съдържащ поемата „Орлеанската дева”, посветена на Жана д`Арк. Книгата е издадена в Париж през 1792 г., по нейните страници има изписани бележки и критически коментари.

Колекцията от стари и ценни издания  включва и един от много търсените в края на 19 век календари – „Балчов вечен календар”, излязъл от печат през 1897 г. За автора Балчо Нейков се знае, че е роден в Северна Добруджа.

c