Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Анонимни дарители предоставиха над 2700 заглавия на РБ „Дора Габе” в Добрич

Над 2700 заглавия чрез анонимни дарения са постъпили през 2018 г. в Регионална библиотека „Дора Габе” в Добрич.

Изданията са постъпили в рамките на дарителската инициатива „Остави своя стара книга тук”. Във фоайето на библиотеката е поставена кутия за книги, в която гражданите могат целогодишно да оставят свои вече прочетени заглавия. Оставените книги попълват липсващи издания в библиотечния фонд, а тези, които библиотеката вече притежава, се предлагат на други библиотеки в област Добрич, поясниха от културната институция.

През миналата година в библиотеката са постъпили 189 дарения от 166 дарители – частни лица, институции и организации, сочат обобщените данни. Община Добрич, общинската дирекция „Хуманитарни дейности”, Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк” към националното дружество „Традиция”, Национален парк-музей „Шипка”, Регионалният исторически музей в Добрич, Фондация „Глобални библиотеки – България”, Младежко обединение в БСП, ПП ГЕРБ са сред дарителите на библиотеката. Много заглавия са дарени и от физически лица. Получени са и много авторски дарения от региона и страната, отчита екипът на библиотеката.

В антикварната библиотечна книжарница за продажба са предложени 840 заглавия на книги, албуми и периодични издания, от които са продадени 280 заглавия. Получените средства са използвани за закупуване на нови информационни ресурси за библиотечните колекции.

c