Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

С големи идеи в малки сърчица, вече растат дръвчета в един училищен двор на Каварна

Втора поредна година, възпитаниците на Светла Василева - преподавател в начална степен на СУ „Стефан Караджа” в Каварна, със свой труд и желание засаждат нови растения в двора на училището си. И през тази година - в Седмицата на гората, малките второкласници, заедно със своята преподавателка, подготвиха терен за засаждането на две нови дръвчета.

"Разделихме се на две групички. Естествено, отборът на момчетата се справи по-бързо, но пък дръвчето, което засадиха момиченцата, ще израсте по-красиво", споделя шеговито класната на учениците. Най-напред, малките природолюбители били вдъхновени за добри дела в грижа за природата, от урок за съдбата на хартията. Щом научили, че за производството ѝ се изсичат дървета - изключително впечатлени, малките умове моментално съобразили, че за да не свършат растенията по Земята, трябва да се засаждат нови. Наумено и решено. Така - от урока за рециклиране на хартия през есента, до пролетта на 2019 година, класната осигурила двете нови растения. Те вече са засадени със задружните усилия на малчуганите и съдбата им е да раснат в школския двор.

"През миналата година - в Деня на детето засадихме рози в училищния двор, които продължаваме да отглеждаме с общи усилия. Те оцеляха през тази зима и им се радваме, че се развиват добре", разказва със задоволство класната Светла Василева.

"По време на всеки урок за природата, говорим за опазването на планетата Земя и с какво ние можем да помогнем тя да бъде зелена и чиста. С толкова вълнение и нетърпение децата чакаха да дойде най-после пролетта, за да засадим своите две дръвчета и да си ги отглеждаме като наши рожби. След като вече го направихме, остава ангажимента да продължим да се грижим за тях."

"Изключително сме благодарни на г-жа Елица Петрова от отдел "Екология", с чиято помощ през тази година успяхме да осигурим двете дръвчета за двора в училището ни. Сега се надяваме, новозасадените фиданки да се развиват добре, също както розовите ни храстчета. Тайничко си мечтая, как един ден - порасналите сегашни второкласници ще дойдат в училище със своите си деца. Дано продължат стореното от нас сега", сподели в края на разговора ни, вдъхновителката на големи идеи за малки сърчица - Човекът Светла Василева от Каварна.

c