Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Машина за продажба на лекарства работи вече в Добрич

Първата в Добрич автоматична машина за продажба на медикаменти вече работи.  Това е поредният такъв апарат, който е поставен в градове без денонощна аптека. 

Той се намира пред дрогерията на „Данико трейд фарма“ ЕООД на улица „Вардар“ 45.

Ведниднг машината дава възможност да се закупят лекарства 24 часа 7 дни в седмицата. Предлагат се медикаменти, които се продават без рецепта.  Асортиментът включва някои от най-търсените продукти, сред които аналгетици, витамини за възрастни и деца, обезболяващи кремове, таблетки за гърло, тестове за бременност, презервативи и др.

„Автоматът за лекарства е пуснат експериментално на територията на град Добрич от 5 април. В него се предлагат и са изложени лекарства, които са от първа необходимост. Включително, презервативи и тестове за бременност. Те са за хора, които се притесняват да влизат в досег със служители в аптеки и дрогерии“, обясни за ПроНюз Добрич Даниела Йорданова, собственик на „Данико трейд фарма“. Дружеството е собственик на дрогерията към която е вендинг машината за медикаменти.

„Машината ще работи 24 часа. Обслужва се с монети и банкноти, като връща само монети. Очаквам всички съграждани, които имат необходимост, при нужда да заповядат“, добави тя.

Такива апарати има монтирани и в други градове на страната. Първите са се появили в столицата през 2015 година. Там сега има четири. Машини има също във Враца и Дупница. В Горна Оряховица бе монтирана от Общината, не само, за да реши проблема с липсата на денонощна аптека, но и да осигури средства във фонд за финансово подпомагане на млади лекари и сестри.

В момента Дарина Йорданова наблюдава дали клиентите успяват да се справят с работата с апарата. „Не е сложно. Същото е като да си пазаруваме кафе или закуска от машина. И е удобно“, увери тя.

От вторник машината ще работи на пълни обороти 24 часа всеки ден.

„Законът не ми дава големи права, в които да се разпростирам. Но, едновременно с това позволява човек да може да намери лекарство във всеки един момент, примерно, за температура“, обясни собственичката на машината.

Нито една денонощна аптека няма в област Добрич

През миналата година тя е защитила пред Агенцията по заетостта бизнес план за създаването на дрогерията, закупуването на вендинг машината и изработване на сайт. При подготовката му е разговаряла със собственици на аптеки в София, в които са позиционирани автомати за лекарства. Обяснили са, че машините се ползват преди всичко във времето, когато хората няма откъде да закупят медикаменти, най-активно след полунощ.

„Не смея да кажа, че е нещо супер. Това е малка, квартална дрогерия, където всеки може да намери това, което му е нужно от първа необходимост. Включително и информация“, сподели Йорданова.

Според нея обаче машината не е панацея. Вярва, че тя не може да замени човека, който може да помогне и с консултация на клиента. „Машината има ограничени възможности на предлагане и е редно да е така. Нищо не е в състояние да замени човешкия фактор. Дори при избора на едно или друго лекарство, е нужна помощ. Трябва някой да Ви попита дали не сте алергичен, дали няма нещо, което е по-добро за Вашето състояние. Машината е решение за закупуване на продукт, който човек е използвал и може сам да реши да вземе, но нищо повече. Затова тя няма всеобхватно предлагане, а само на основни продукти, които всеки има у дома. Но, е решение, ако не си успял да си закупиш този продукт. Тогава можеш по всяко време на денонощието да се сдобиеш с него от машината.

За град като Добрич, където вече няма денонощна аптека, вендинг апаратът за медикаменти е решение.

Както ПроНюз Добрич вече писа в цялата област Добрич няма нито една дежурна аптека през нощта. Най-близките денонощни аптеки са във Варна или Констанца. Допреди година денонощно работеше аптека „Вива 4” до болницата. От януари 2018 година обаче тя е с работно време 07:00-01:00 ч., от понеделник до неделя.

Аптека “Грижа” по ул. “Хр. Ботев” през зимния период е с работно време 08:00-22:00 ч., от понеделник до неделя, а през летните месеци работи до 23:00 ч.

Проверка на Про Нюз Добрич показа, че в града има достатъчно аптеки и дрогерии, но повечето от тях са с работно време 9:00 – 19:00 ч.

c