Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Хорът към клуб „Европейски гласове“ в Добрич вече е представителен ансамбъл

Фолклорният хор към Пенсионерски клуб "Европейски гласове" в Добрич получи звание Представителен ансамбъл „Зорница“. Той е с ръководител Иванка Димитрова и има много  участия в градски прояви и фестивали, както и множество завоювани успехи.

Певческия хор е създаден от 24 години към пенсионерски клуб "Дунавите" в Добрич. От 2002 г. до днес председател на клуба и ръководител на певческия хор е Иванка Димитрова.

От 2007 г., когато България влиза в Европейския съюз, клубът се преименува на "Европейски гласове", съответно и певческият хор. Той има много участия във фестивали и спечелени награди.

В хора пеят 15 жени, като най-дългогодишни хористи са Величка Иванова, Станка Славова, сестрите Костадинка и Янка Еневи, Милка Атанасова, а Янка Енева, заедно с Иванка Димитрова, са и солистки. Музиканти са били Гочо Петров, Иван Крумов, Коста Докторов. Сега е Ефтим Ефтимов.

Хористите се усъвършенстват през годините, като певици с добро сценично поведение и получават Сертификат за международни фестивални участия. През 2018 г. се явяват на европейски фолклорен фестивал в Китен, от който се класират за Световния фолклорен фестивал в Поморие. Там певческият хор става лауреат втора степен, а Иванка Димитрова - първа степен народна певица. Отново, през 2018 г. 4 дни имат участие в Молдова и Украйна, придружени от зам.- областен управител Живко Желязов.

На 30 март 2019 г. във Велико Търново се проведе 19-ата Национална среща-семинар на фолклора. На този форум Иванка Димитрова получи Сертификата за званието Представителен ансамбъл "Зорница", Добрич, връчен от CIOFF - България или Фондация Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства - България /ЦИОФФ/, който е официален партньор на ЮНЕСКО.

През 2019 г. предстоят участия в България, хористите са поканени и на 22 септември ще пеят в град Валенсия, Испания, пред българските емигранти там.

c