Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Радосвета Симеонова взе златото в спортното ходене на 20 км в Добрич

Най-силната представителка на добричката женска школа по лека атлетика - Радосвета Симеонова, днес завърши първа на 20-километровата дистанцията в надпреварата при жените. В 10:00 ч. беше даден общият старт надпреварата в Националния шампионат по спортно ходене, чийто домакин е град Добрич. С първо време - от 1ч53м20с, Радосвета Симеонова завърши с огромен аванс дори пред групата на мъжете.

Можех да натисна и още малко, но предпочетох да съхраня сили за Балканското първенство в Гърция,

сподели за Про Нюз Добрич, състезателката на СКЛА "Добруджа 99" Радосвета Симеонова

"За втори път ставам републиканска шампионка тук в Добрич, иначе това е деветата ми поредна титла. Този път ми беше по-трудно от това, което очаквах. Радвам се, че това не си пролича отстрани, тъй като хората ми споделяха след финала:

- О, колко лесно го правиш и толкова е приятно да те наблюдаваме.

Истината е, че се влагат изключително много усилия и концентрация по време на състезанието. Доволна съм от представянето си днес. За мен е важна мотивацията във всяка една надпревара. Можеше до подобря още малко времето си от миналата година, но до първата половина от дистанцията имаше вятър, който оказа все пак някакво влияние."

"Доволна съм, че в Добрич отново успяхме да създадем добра организация за да сме домакини на Националния шампионат. Преди състезанието, с треньора уточнявахме доста от най-съществените детайли, с цел да няма проблеми за никой от участниците. Приехме състезатели от всички възрастови категории и виждам, че след финала няма разочаровани или някакви забележки. Това също е доста важно за мен - добрата оценка за усилията ни да създадем добра атмосфера като домакини."

Освен фантастичен състезател, отскоро си и успешен треньор. Как се представиха днес състезателите на СКЛА "Добруджа 99", според треньора Радосвета Симеонова?

От септември месец съм състезаващ се треньор и съм изключително доволна от децата. Всички тренират усърдно и влагат изключително старание в подготовката, тъй като искат да постигат успехи. Става ми много приятно, когато ми казват, че искат да бъдат като мен - да са победители.

Макар и не във всяка надпревара да завършвам първа, мисля че съм спечелила уважението на децата с които работя. Всъщност, точно това ми е най-ценно. Дори повече и от самите медали.

В треньорския щаб на клуба, искахме да имаме възможно най-много състезатели в днешната надпревара. Със всеки един от десетте ни участника, сме работили, за да бъде много добре подготвен за Националния шампионат.

Изключително съм горда, че с резултатите си днес успяхме да влезем в националния състав и ще участваме в Балканската надпревара.

  • Алтен Атанасова стана първа при девойките под 18 г. - на 5-километровата дистанция с 27,42 мин.
  • Петър Димов е републикански шампион при юношите под 18 г. - на 10-те километра
  • Александра Бекярова е с бронзов медал при момичетата под 16 години - в дистанцията на 3 километра

"Като треньор, винаги ги поощрявам, щом дават всичко от себе си. Безброй пъти съм им казвала, че не е най-важното да си първи. Ако онова, което вършиш, го правиш с желание и ти доставя удоволствие - това е всъщност ценното. "

Какво опитваш да възпиташ в децата, с които работиш?

"Стремежът за победа. Много искам да успяват да са победители. Най-напред в тренировките - да работят над себе си. Останалото идва след това.

В края - каква е прогнозата на Радосвета Симеонова за предстоящата Балканиада?

"Ох (с усмивка), досега все съм завършвала четвърта. Всеки път давам всичко от себе си и никога не съм и помисляла да се примирявам. Вече започнах да се чувствам "изнервена" от тези четвърти места (смее се). Мисля, че тази година ще е по-различно."

Разбираемо, Радосвета Симеонова не пожела да направи категорична прогноза, но спортната ѝ форма, както и израстването ѝ като състезател и треньор - може би най-после ще донесат отличието, което все още липсва в колекцията ѝ.

Следващото предизвикателство, за което Радосвета Симеонова усилено тренира, е Балканиадата по спортно ходене - на 20 април в Александруполис, Гърция.

c