Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

В Българево започна подписка за ремонт на пътя до Каварна

Подписка с искане за рехабилитация на пътна отсечка между град Каварна и село Българево от второстепенния път от републиканската пътна мрежа стартираха в село Българево.

Документът е адресиран до правителството, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Агенция „Пътна инфраструктура”.

Стелиан Томов от инициативен комитет „За Туризма на Калиакра“, заявява, че подписката е от жители на най-голямото село в Община Каварна – Българево, с население от над 1000 души, с искане за ремонт на път 901-второстепенен, свързващ населеното място с общинския център гр. Каварна.

Трасето е от републиканската пътна мрежа и активно се използва през цялата година. През летните месеци пътят е изключително натоварен, защото в района се намират археологическия и природен резерват „Калиакра“посещаван от стотици хиляди туристи годишно, както и плажът „Болата“, който е с международна известност. По него преминават и туристите, които в началото на юли честват традиционния за с. Камен бряг празник „Джулай морнинг“.

То е ремонтирано преди около 10 години, но заради интензивният трафик в момента отново е в окаяно състояние. Заради неравности, дупки и липсваща на места маркировка, по него често се случват пътно-транспортни произшествия, за наше огромно съжаление тежки с жертви и загинали.

Също така, на 31 януари тази година територия от с. Българево с площ от близо 2400 декара в неподсредствена близост до пътя, бе определена като обекти с регионално и местно значение за Област Добрич за ускорено развитие на туризъм в близост до нос Калиакра.

„По тези причини, отправяме към Вас молба, да се възложи и извърши пълна рехабилитация на пътната отсечка, свързваща гр. Каварна и с. Българево, за да се осигури спокойното и безаварийно преминаване, както на жителите на Българево и общинския център, така и на стотици хиляди български и чуждестранни граждани, посещаващи района с цел туризъм и инвестиции”, се посочва в подписката.

c