Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Общински съветник от ВМРО дари уникален шал на ФК „Добруджа”

Общинският съветник от ВМРО Тихомир Маринов дари на Регионална библиотека „Дора Габе” в Добрич уникален шал на ФК „Добруджа”, върху който автографите си са оставили част от играчите от звездното поколение на добричкия футбол в средата и края на 90-те години на миналия век. Дарението бе направено при откриването на фотодокументална изложба, посветена на 100-годишнината на футбола в Добрич, съобщиха от местната централа на ВМРО.

Тихомир Маринов е страстен привърженик на жълто-зеления клуб от дете. Автографите върху шала е събирал лично от звездите на добричкия футбол когато е бил едва десетгодишен. Тихомир Маринов в момента е член на Управителния съвет на ФК „Добруджа” и на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности в Общинския съвет. Той продължава да е на всеки мач на любимия отбор на стадион „Дружба”, често придружава „жълто-зелените” и в гостуванията им.

Изложбата „100 години футбол в Добрич” е подготвена от дългогодишния изследовател на историята на най-популярния спорт в града ни – журналистът Илия Кишишев. Сред уникалните фотоси могат да се видят снимка на първите футболни отбори в Добрич, моменти от първите играни футболни срещи, първите успехи, сред които най-отчетлив е спечелването на румънската национална купа. И до днес отборът от Добрич е единственият български клуб, печелил трофей на друга държава.  Изложбата проследява и славните страници от първото влизане в А група през 1962 г., звездният период на „Добруджа” – 90-те години на ХХ век, моменти от строителството на стадион „Дружба” и още интересни моменти от вековната футболна история на жълто-зелените.

100-годишната история на футбола в Добрич – представена с изложба

Изложени са и флагче, плакети, футболна топка, спортни обувки на Никола Конанов – емблематична фигура в добруджанския футбол, с над 500 участия с фланелката на „Добруджа” и единствен майстор на спорта от Добрич.  На откриването на изложбата присъстваха областният управител Красимир Кирилов,  общинският съветник от ВМРО Пламен Николов, бивши и настоящи футболисти, треньори и деятели на най-популярния спорт в Добрич, част от най-верните привърженици на „Добруджа”.

c