Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Земеделските земи в област Добрич поскъпват, вече предлагат и полета с лавандула

 Земеделските земи в региона поскъпват. През последните няколко години се наблюдава ръст на цените, върху които повлияха добрата реколта и размерът на рентите, твърдят експерти. Според Павлина Тодорова, управител на агенция за недвижими имоти „Престиж-П” в Добрич, през последните две-три години в отделни села в Община Добричка  земеделските кооперации са дали ренти от порядъка на 90, 100, дори 110 и 120 лева за декар. Напоследък се наблюдава повишаване на цените на чернозема и в определени села на Община Тервел. В хубавите землища купувачите дават различна цена, а продавачите, естествено искат по-високи нива. Масовото търсене е от порядъка на 2200-2300 лв. за декар, основно цените се движат около 2200 лева за земя трета категория в населените места на Община Добричка, поясни Павлина Тодорова. В Тервелския край цените варират от 1600 до 1900 лв.  А  общините край морето  Балчик, Каварна и Шабла и селата около тях цените стигат до 2500-2600 лв. Освен категорията, върху цените влияят и други фактори, сред които са големината на парцела и неговото разположение, смятат специалисти. Има землища в села, близки до Добрич, но земята там е неплодородна, пета категория – камък, жълта пръст. Хората не могат да получат висока цена, нищо, че земята е близо до населеното място, обясняват експертите.

Пазарът на земеделските земи е цикличен, със своите пикове и спадове. Търсенето се активизира, когато земеделските производители реализират своята продукция и имат налични парични ресурси. Купувачите на пазара са няколко вида. Има частни физически лица, които инвестират с цел да си осигуряват доходи от рента. Други – арендатори и земеделски стопани, купуват, за да обработват земеделската земя. Експерти твърдят, че цената е по-висока в случаите, в които срокът на договора за аренда изтича или остават година-две до края. Тогава може да се договаря по-висока цена на чернозема. Но, когато договорът е току-що сключен и има дълъг период до изтичане на срока, цената, която може да се получи, е по-малка.

Сред тенденциите през последните години познавачите на пазара на недвижими имоти открояват и предлагането на полета с насаждения от лавандула. Цените и тук са различни и зависят от това колко годишна е лавандулата, каква е честотата на засяване, какви грижи са полагани за земята, поясни Павлина Тодорова. По нейните думи, има хора, които търсят земя с лавандула  с излаз на асфалтов път. Цената в тези случаи определено е по-висока, защото наличието на асфалтова настилка осигурява по-лесен и директен път до самия имот.

c