Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Съобразете времето за пътуване, при закупуване на е-винетка

Заради многото сигнали от граждани, на които от Пътна полиция са съставени актове за нарушения, поради липса на активна е-винетка, от Националната пътна агенция уточниха, че при купуването на електронна винетка по банков път, е необходимо технологично време за отразяване на плащането - аналогично на всички банкови трансакции.

Шофьорите, които имат намерение да платят е-винетка чрез банков трансфер, трябва да съобразят времето си на пътуване и да извършат плащането поне три работни дни преди пътуването. От АПИ уточняват, че този срок е валиден при коректно изписване в платежното нареждане на PAY номера на плащането и е внесена коректната сума, изчислена в PAY номера. Подробна информация за извършването на банков превод е описана на уеб сайта bgtoll.bg и многократно съобщавана от ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ и ,,Национално тол управление“, припомнят от там.

Един от случаите на потърпевши от технологичното време за отчитане на банковото нареждане, е фирма „М-Бус“, закупила винетки за автопарка си на 29 март (петък) т.г.. В същия ден, собственикът на фирата е получил обратна връзка чрез е-mail - „Вие закупихте 26 електронни винетки, които ще бъдат активирани веднага щом се потвърди плащането. Ще бъдете уведомен за активиране на електронна винетка“.

На 1 април, автобус на същата фирма се е движил по пътната мрежа, когато бива спрян за проверка от инспекторите на Националното ТОЛ управление. Служебната справка е установила, че превозното средство е в нарушение и няма активна винетка. На нарушителя е наложен Акт за установяване на административно нарушение, съгласно Закона за движението по пътищата, тъй като в момента на проверката, не е имал активна е-винетка.

За момента, закупуването на е-винетка чрез банково нареждане, е най-удобният и предпочитан начин, спестяващ време и нерви, стига да бъде съобразено и технологичното време за обработка на трансакцията.

c