Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Над 500 деца са получили помощ в Центъра за обществена подкрепа към ОС на БЧК в Добрич

Центърът за обществена подкрепа към ОС на БЧК в Добрич отпразнува своя 19-ти рожден ден. Той е създаден като Детски център за социална интеграция по партньорски проект на БЧК в Добрич и Австрийския Червен кръст на 3 април 2000 г. От тогава досега е оказана помощ на над 500 деца и техните семейства, съобщи управителят на социалния център Десислава Маринова. Тя припомни, че екипът, съставен от педагози, психолози и социални работници, подпомага развитието на деца в риск и работи за превенция на изоставянето, превенция на отпадането от образователната система, подпомага деца и младежи с поведенчески проблеми. В момента центърът се посещава от 20 момичета и момчета на възраст от 3 до 18 години. С децата се организират занимания по интереси, с тях и с техни родители или настойници  се провеждат социално-психологически консултации. Работи се  с деца, жертви на насилие, извършва се и дейност, свързана с превенция на агресията. Благодарение на помощта на партньорите – фирми, организации и финансови институции, на децата се осигурява безплатен топъл обяд и безплатни летни лагери, посочи при презентацията на центъра Десислава Маринова. Тя очерта и някои от новите инициативи. Една от тях е организирането  на Ден на отворените врати, който ще се провежда всеки петък в часовете от 8.30 до 12.00. Всеки може да посети центъра на ул. „Георги Бенковски” 12, да сподели своята лична история и да потърси консултация от експертите.

    Сред добрите новини е и пристигналата съвсем наскоро вест за одобрен проект, който ще се реализира с помощта на доброволци от Българския младежки червен кръст в Добрич. Младите хора ще провеждат групови занимания с децата по различни теми и направления. Този проект ще позволи провеждането на много пъстър, забавен и шарен Първоюнски детски празник с ателиета и арт работилници.

        Празникът се проведе в една от залите на хотел „България”, в презентацията на отделните направления се включиха и децата с песни и стихотворения.

c