Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Снимки и спортни реликви разказват за 100-годишната история на футбола в Добрич

Чрез документални снимки и спортни реликви, фото-документална изложба "!00 години футбол в Добрич", посветена на годишнината от началото на този толкова обичан спорт, ще бъде експонирана на 4 април, в Регионална библиотека „Дора Габе”, съобщиха от ръководството на учреждението.

Изложбата дава исторически сведения за развитието на спортната дейност в Добрич през годините и в частност на футбола - от основаването на първия футболен клуб в града през 1919 година. в нея са включени архивни снимки и документи и представя любопитни данни и факти, събирани и съхранявани във времето от множество спортисти и институции - Илия Кишишев, Регионален исторически музей - Добрич,  Държавен архив - Добрич, Радио „Добруджа”, вестник "Добруджанска трибуна", граждани от Добрич и областта. Съвременната публика ще има възможност да се докосне до легендите от миналото в добричкия футбол, благодарение на колекцията от автентични фотоси, както и ценни реликви с историческа стойност – флагче, плакети, футболна топка, спортни обувки на Николай Конанов – емблематична фигура в добруджанския футбол, с над 500 участия с фланелката на „Добруджа” и единствен майстор на спорта от Добрич

Експозицията ще бъде открита във фоайето на библиотеката на 4 април в 13:00 часа и ще остане на вниманието на спортната общественост до 17 април 2019 г.

Организатори на изложбата са Община град Добрич, Регионална библиотека "Дора Габе" и Илия Кишишев – журналист, заслужил деятел на физическата култура и спорта и заслужил краевед, носител на Сребърна значка на БФС за принос към българския футбол.

Снимка: wikipedia.org

c