Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

С QR код, клиентите могат да проверят истински ли са касовите им бележки

От 1 април 2019 г., на клиентските касови бележки, които фирмите - регистрирани по ДДС, издават, трябва да бъде отпечатван QR код, а фискалното устройство да изпраща данни в НАП за всеки фискален бон в реално време. Инспекторите на НАП вече са започнали проверки, целящи проверка за изпълнението на въведените изисквания, информираха от ТД на НАП в Добрич.

За да приведат дейността си в съответствие с новите правила - срокът за търговците, които не са регистрирани по ДДС, е до края на месец юни т.г., а използващите софтуер за продажбите до края на септември.  

Потребителите вече могат да проверят дали касовата им бележка е истинска, с помощта на обновеното мобилно приложение на НАП, достъпно безплатно за устройства с операционни системи IOS и Андроид. Приложението позволява и регистрация на фискални бонове в лотарията на НАП, с награда от 50 000 лв.

До момента 135 000 фискални устройства и принтери вече отговарят на новите изисквания, като броят им е дори по-голям от първоначалните очаквания, допълват от НАП.

„Проверките във всеки обект на регистрирано по ДДС лице - от вчера, имат за цел да установят дали касовият апарат е сменен и ако не е,  използва ли се в обекта софтуер за управление на продажбите“, каза по повод на контролните мерки на НАП, Спас Шишков - директор на „Фискален контрол“.

c