Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Обучават 425 безработни от област Добрич в професии за туризма

Стартира обучението на първите групи безработни лица по проектите на социалните партньори, включени в Националния план за действие по заетостта през 2019 г., съобщиха от дирекция „Бюро по труда” в Добрич.

Предвидено е в обучения за придобиване на ключови компетентности и професионална квалификация до средата на април в област Добрич да бъдат включени общо 425 безработни лица. На територията на дирекция „Бюро по труда” в Добрич обучение ще преминат 275 безработни, от дирекцията в Генерал Тошево - 50 лица ще бъдат включени по проектите, от Каварна – 60, а от Тервел - 40 безработни.

Курсовете, които ще се реализират, са по професии предимно в сферата на туризъм. Най-много – 75 безработни, ще бъдат включени в обучение за „готвач”. В проектите е заложено в обучение да бъдат включени по 55 лица за професиите „администратор в хотелиерството”, „камериер” и „оператор на компютър”. По 40 лица ще се включат в обучение за работник в озеленяването и работник в хранително-вкусова промишленост. Общо 35 безработни лица от областта ще преминат професионална квалификация за сервитьор – барман, 35 ще бъдат обучени за хлебар-сладкар, 20 за оперативен счетоводител и 15 за социален асистент /за възрастни/. Предвижда се курсовете да приключат през месец юни 2019г., като на част от успешно завършилите професионално обучение ще бъде осигурена 3 месечна субсидирана заетост.

c