Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Седем казуса за финансови санкции по европроекти решава Административният съд в Добрич

Седем дела по Закона за управление на средствата от европейските фондове са образувани в Административен съд – Добрич през първото тримесечие на годината, съобщи на брифинг председателят на съда Красимира Иванова.

По едно от делата вече има обявено решение. То е образувано по жалба на община Генерал Тошево, която оспорва наложената от управляващия орган на оперативната програма финансова корекция от 5 % от стойността на разходите по проект за енергийно обновяване на три многофамилни жилищни сгради. Проектът се реализиран с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж”. Наложената финансова корекция е в размер на 7 500 лева. С решение на Административния съд жалбата на община Генерал Тошево е отхвърлена. Решението на магистратите подлежи на обжалване във ВАС и окончателният резултат по казуса ще бъде ясен, след като стане ясно дали предстои обжалване, поясни Красимира Иванова.

Три дела са образувани по жалби на община Добрич срещу наложени финансови корекции. Една от санкциите е на стойност 108 149 лева с ДДС, тя е във връзка с проекта за реконструкция и ремонт на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов”. Проектът се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж”. В жалбата се твърди, че решението за налагане на финансова санкция е неправилно и незаконосъобразно и се моли да бъде отменено в две от точките на това решение. Делото е насрочено за 24 април 2019 г.

От началото на годината досега в Административен съд – Добрич са образувани 221 дела, с около 50 дела повече спрямо същия период на миналата година. Част от делата са образувани по жалби на Областния управител в Добрич срещу решения на Общинските съвети в областта. Магистратите ще разнищват и казуси по жалби срещу ревизионни актове на НАП  на фирми и търговски обекти, както и срещу принудителни административни мерки по Закона за ДДС чрез запечатване на търговски обекти и обжалване на действия на публичния изпълнител.

c