Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

По-малко родители от област Добрич ваксинират дъщерите си срещу рак на маточната шийка

Има отлив в обхвата на подлежащите за имунизация срещу рак на маточната шийка /РМШ/  в област Добрич, отчитат в Регионалната здравна инспекция. През първите години от действието  на Националната програма за първична профилактика на РМШ са обхванати около 40 % от момичетата. През 2018 г. е отчетен обхват от 13-14 %, съобщи д-р Даниела Иванова, началник на отдел „Противоепидемичен контрол” в РЗИ.

Националната програма е стартирала през 2012 г. и до 2016 г е реализиран първият етап. Вторият етап ще продължи до 2020-2021 г. Основната цел на  програмата е да се понижи заболеваемостта от рак на маточната шийка, което е второто по честота заболяване при жените и е с висока смъртност в България, твърдят лекарите. Всеки ден в страната умира по една жена от РМШ, годишно болестта покосява над 300 жени, посочи данни от националния раков регистър д-р Иванова. Тя подчерта, че ваксината е препоръчителна, в никакъв случай не е задължителна и се отпуска безплатно от държавата.

Поставя се от личните лекари, на които заплаща здравната каса.  През първия етап са обхванати 12-годишни момичета, а във втория етап имунизацията  се прилага и на момичета на 13 години.  Специалистите напомнят, че имунизацията се извършва преди момичетата да започнат полов живот и преди да са се срещнали с причинителите на заболяването – човешки папиломен вирус.

Родителите са тези, които решават дали тяхното дете да  бъде или да  не бъде имунизирано. Има майки, които не искат да ваксинират децата си, други твърдят, че не са информирани достатъчно, допълни д-р Даниела Иванова. В началото на всяка учебна година на родителски срещи здравните специалисти информират родителите за профилактичната програма. Здравните кабинети в училищата също се включват в разясняването и разпространяват информационни материали.

Една от причините за наблюдавания отлив е антиваксиналната кампания в социалните мрежи, каза д-р Стелиян Щерев, общопрактикуващ лекар. Според него, много често и в медиите майки говорят за неща, които не разбират.  „Всеки ден в България умира по една жена от РМШ. Във Франция, например, няма такова нещо. Там това заболяване се среща изключително рядко, защото от 15 години се работи по профилактиката на заболяването. А ние сега откриваме колелото” – коментира д-р Щерев. Той допълни, че в неговата практика идват родители, взели решението за имунизация на дъщеря им. Смята, че е важна  ролята на личните лекари в процеса на убеждаване на родителите, но според него, колегите му губят мотивация, тъй като това не се заплащало адекватно. Ако родителите са взели решение за имунизация, достатъчно е детето да е здраво, да изберат ден и да посетят личния си лекар, посочват от Регионалната здравна инспекция. През 2018 г. са поставени 348 дози от ваксината

c