Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Близо 400 безработни посетиха трудовата борса за кадри за туризма в Добрич

Специализираната трудова борса  с участие на работодатели от сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството, бе посетена от около 400 лица с подходяща квалификация лица, като над 100 от тях бяха младежи. Сред тях бяха и курсисти, включени в обучение по партньорски проекти, ученици от професионалните гимназии в Добрич, студенти.

Борсата бе организирана от Агенцията по заетостта, Дирекция „Регионална служба по заетостта” – Варна и Дирекция „Бюро по труда” – Добрич.

На трудовата борса, служителите от Бюрото по труда обособиха специален EURES щанд за консултации на лица и работодатели. Щандът разполагаше с голям брой рекламни материали,  списъци със свободни работни места от EURES мрежата и ежедневния бюлетин от Бюрото по труда. Щанда посетиха 55 търсещи работа лица и 16 работодатели. Интересът беше насочен и към начина на обявяване на свободни работни места в EURES мрежата и към стартиралата през март Спогодба за регулиране на трудовата миграция между правителствата на България и Молдова.

В специализираната борса взеха участие около 27 представители на  18 работодатели, от които 11 обявиха 411 свободни работни места. Седем от работодателите бяха обявили предварително своите работни места и използваха трудовата борса, за да се срещнат с потенциални кандидати и да направят подбор. На борсата участваха и представители на Военно окръжие Добрич.

По-голям брой работни места обявиха фирмите „Албена” АД, „Бялата лагуна” АД, „Експрес гаранцион” ООД, ЗТЦ ”Неда”, „Сънрайз Холидейз” АД и др. Всички работодатели показаха висока степен на удовлетвореност и споделиха, че подобни трудови борси са добро решение за работодателите, търсещи работници в сферата на туризма и туристическото обслужване.

Оформени бяха щандове за попълване на автобиографии, където специалисти от Дирекция “Бюро по труда” и младежки медиатори, оказаха методическа помощ и пряко съдействие на търсещите работа лица при изготвяне на автобиографии и заявления за започване на работа. Около 350 посетители се възползваха от предоставената възможност. 

c