Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

С лазарски песни и обичаи в Тервел започват Празниците на културата - 2019

С общински Лазарски празник на 18 април в Тервел ще стартира тазгодишното издание на Празниците на културата, съобщиха от общинската администрация. Възстановката на обичаите за Лазаровден се провежда за 14-ти път. Лазарски групи от детските градини, читалищата и училищата в общината ще създадат атмосферата на пролетния празник в залата на читалище „Димитър Дончев-Доктора” от 14 и 30 ч.  На 25 април от 18.00 часа, отново в читалищната зала, своята годишна продукция ще представи Вокална студия „Тервел” при Центъра за подкрепа за личностно развитие „Малкият принц“. На 3 май деца от Школата по изобразителни и приложни изкуства при център „Малкият принц“ ще подредят  годишна изложба, експонатите в която ще бъдат изработени  от плъстена вълна.  Произведенията ще бъдат експонирани във фоайето на втория етаж на общинската администрация.

Празничният 6 май - Ден на град Тервел, ще започне в 9,00 часа с традиционните за повода Празнична литургия в Храм „Свети Георги“, с водосвет и курбан за здраве. Тази година общинският празник на фолклора ще има нов акцент. Самодейните колективи от всички читалища в общината ще представят традиционни храни, свързани с отбелязването на пролетните празници. Подарък за жителите и гостите на града ще бъде концертът на Фолклорен ансамбъл „Варна“. Двете фолклорни събития ще се проведат на площадното пространство около Паметника на Кан Тервел и голямата открита сцена.

Своята нова продукция Танцова формация „Каприз“ при детския център  „Малкият принц“ ще  представи на 9 май. На 15 и 16 май от 10 часа двете гимназии в Тервел ще изпратят своите зрелостници от випуск 2019 г. На 16 май от 17.30 часа Църковният хор отправя покана към тервелчани  в Храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“, където ще представи  новата си програма.

На 18 май музеят в Тервел за първи път ще се включи в инициативата „Нощ в музея“. Преди обед тервелчани ще се срещнат с дъщерята на Кирил Господинов и нейната нова книга, представяща великия актьор. Срещата ще се организира със съдействието и по идея на читалищната библиотека в Тервел. През целия ден ще има различни образователни инициативи. За финал ще се проведе ретро ревю с абитуриентски и булчински облекла от миналия век. Празничните прояви ще продължат до края на май с разнообразни инициативи – шествие на 24 май по случай Деня на българската просвета и култура,  изложба Школата по керамика при ЦПЛР „Малкият принц“ на 28 май, театрални театрални постановки и образователни детски спектакли.

Честта да закрие дните на културата ще има ДФТА „Калинка Вълчева“ при НЧ „Д. Дончев-Доктора-1893“. Концертът ще се проведе на 7 юни от 19.00 часа на откритата сцена на площада.

c