Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

МБАЛ-Добрич може да съди лекар за неверни обвинения, че изхвърлили онкоболния му баща

Среднощен пост в социалната мрежа на лекаря от Добрич д-р Хасан Ефраимов предизвика бурна вълна на негодувание.

Ето какво написа след полунощ снощи акушер-гинекологът, автор на няколко книги – роман и сборници с разкази:

„Така заварих баща си и майка си, която е придружител на карциномно болния ми баща, в онкоотделението на болницата в Добрич, посреднощ. Изхвърлени от стаята им. Изхвърлени в коридора. Защото, нямало места в болницата.
Предния ден заявих че искам да платя за да остане и мама с него.
Аз, който цял живот работих за този град. Цялото ми семейство. Дъщеря ми. Зет ми и той.
Изхвърлени като кучета в коридора – мама и тати.
Предния ден се опитвах и да му осигуря кръв, чрез мои приятели.
Колеги... ? Д-р Байчев...? Приятелю... Какво става?
Исках само да лекувам баща си.
Дори и това ли не заслужих за толкова години?”

Про Нюз Добрич потърси за коментар по скандалния случай заместник-директора на Многопрофилната болница за активно лечение д-р Бисер Ботев. Той обясни, че бащата на д-р Ефраимов е отказал да бъде приет в стая, където е имало и други пациенти. Настоявал е да бъде приет в самостоятелна стая с възможност с него да остане придружител от семейството. Снощи в отделението обаче е имало едно единствено свободно легло.

„Не е приеман в болницата, защото е отказал. Колегите са постъпили абсолютно коректно. Имало е свободно легло – едно единствено. Той е погледнал и казал, че не иска така. Днес се освободиха други легла и е готов да влезе. Той иска самостоятелна стая с тенденция някой от неговите близки да стои при него и да няма други пациенти. Добре, ако някой болен трябва да постъпи в болницата, трябва ли да му се откаже, защото на съседното легло трябва да бъде придружителят на доктора. Мисля, че не е редно.

Снощи са приели жена, която е била в много тежко състояние. Трябваше ли тогава, за да удовлетворим желанието на бащата на  д-р Ефраимов, да оставим тази жена в къщи да умира. Меко казано, това, което се случва, е безобразие. Предложено е. Не ние сме го изхвърлили. Това са откровени лъжи, да не използвам други термини", заяви д-р Ботев.

"Ако сме ги изхвърлили, тогава д-р Ефраимов може спокойно да заведе дело и да уведоми Медицински одит. Но, отказът, че не искаш да легнеш до друг болен, защото искаш да си сам и жена ти да стои до теб, е нещо много различно. Няма как да изхвърлим другия пациент на улицата, за да удовлетворим желанието на семейството на д-р Ефраимов", обясни зам.-директорът на болницата.

Той счита, че от страна на колеги лекари се очаква да са по-разбиращите хора в дадената ситуация. "Колежката е предложила да пренощуват в стая с други пациенти, а когато днес бъдат изписани други, настанени в отделението, да направят опит да осигурят каквото искат. Отказали са. Но, тъй като той не иска, ние не можем да лишим други двама пациенти от болнична помощ. Това граничи с престъпление. Няма как да превърнем колегите си в престъпници", заяви д-р Ботев.

Той обясни, че местата в отделението са десет и то е било пълно. "Вчера са приели мъж и жена. Няма как жена да бъде настанена при двама мъже. Затова е настанена в другата стая. Приели са мъжа и е останало още едно място за бащата на д-р Ефраимов, но той е отказал. А жената е в изключително тежко състояние, няма как да я оставим на улицата.

Меко казано е лъжа, че някой ги е изгонил. Ако болницата иска, можем да заведем дело за такава огромна лъжа, но ние сме колеги. Но, това, което е написано, е безобразие. От сутринта се занимаваме как въпросът да бъде решен и човекът да бъде настанен в самостоятелна стая. За да не лишим някого, който има нужда, ако трябва ще го настаним в съседното Второ вътрешно отделение. Ние помагаме в ситуация, в която някой казва, че сме изгонили", заяви още д-р Ботев.

Днес, д-р Ефраимов пусна на стената си във Фейсбук друг пост, в който посочва, че баща му вече е настанен в болницата.

"Случилото се снощи се оказа нелепо недоразумение, породено от недостига на легла в болницата в Добрич и недобрата комуникация на дежурния персонал с родителите ми и в него няма замесени лекари. Искам да уточня че в предната ми публикация няма никакви политически или каквито и да е други мотиви. Целта ми не е и злепоставяне на болницата в Добрич, нито на лекуващия екип или управлението. В противен случай, нямаше да помоля десетките журналисти от националните медии, които се свързаха с мен, да не раздухват случая. Напротив, получих пълно съдействие от страна на главния лекар д-р Байчев, на когото благодаря", написа д-р Ефраимов.

От МБАЛ Добрич междувременно пристигна съобщение, с което се настоява за публично извинение от д-р Ефраимов. Ето какво се казва в него:

"По повод  появилите се публикации на д-р. Хасан Ефраимов в  социалните медии,  ръководството на МБАЛ Добрич държи да заяви, че твърденията на д-р Ефраимов, лекар получил специалност в нашата болница, не кореспондира с истината. Написаното от д-р Ефраимов е грубо изопачаване на истината, манипулативно и скрива  факти.

Лечебното заведение е от типа „държавна болница“ и всички пациенти са с равни права и задължения, независимо от социалният статус на близките им.

Настояваме за публично извинение от д-р Ефраимов. В противен случай ще потърсим правата си по съдебен ред за насаждане на клевети и уронване престижа на болницата".

c