Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Изложба на музея в Добрич завръща Адриана Будевска в последния й дом в София

Регионалният исторически музей-Добрич открива изложбата „Превъплътителката Адриана Будевска“ в Къщата на София на 2 април. Събитието е част от проявите, посветени на Международния ден на театъра.

С името на Адриана Будевска свързваме зараждането и утвърждаването на професионалния театър у нас в началото на ХХ век. Заедно с бележитите си колеги Кръстьо Сарафов, Сава Огнянов, Христо Ганчев, Гено Киров, Маня Икономова, Васил Кирков, Вера Игнатова и др. тя отдава младост, сили и талант за създаване на драматичното изкуство в България, посочват от РИМ-Добрич.
Всеки даровит актьор има свой вътрешен усет, който му открива дверите на творческото превъплъщаване чрез припознаване по същина с дадения от драматурга образ.

Къщата музей на Адриана Будевска не бе ремонтирана и за 140-годишнината й

Това е и акцентът в изложбата - да представи знакови роли, които първата драматична актриса създава за българската публика; да реконструира онази духовна същина на актьорското майсторство, която с тънката нишка на времето е съхранила най-пълно Красотата, създадена от Будевска.
Щастливи сме, че поканата от "къщата с тополите" - последния дом на Будевска, завърна стопанката в своя дом в самия Ден на театъра, когато тя ще посреща специални гости. Самото откриване на 2 април е символичната връзка със 140-годишнината от обявяването на София за столица (на 3 април).

Руши се къщата музей на актрисата Адриана Будевска в Добрич

Припомняме, че планираната по повод 140-годишнината от рождението на голямата българска актриса реставрация на родната й къща в Добрич не се състоя и тя продължава да се руши. Затова изложбата бе подредена в дом-паметник "Йордан Йовков". Във фонда на музея в Добрич се съхраняват около 1500 експоната, свързани с голямата българска актриса, като една трета от тях са културни ценности, оригинали, събирани десетилетия наред.

Родният дом на Адриана Будевска в Добрич продължава да се руши
c