Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Шанс за ин-витро зачеване, на семейни двойки от община Ген. Тошево

Двойки с репродуктивни проблеми - на територията на община Генерал Тошево, могат да кандидатстват за средства в размер на 2000 лева (2500 лева при необходимост от донорски материал), съобщиха от местната общинска администрация.

С предимство ще се ползват двойки, неотговарящи на критериите за държавно финансиране от страна на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР).

За поредна година, Община Генерал Тошево приема документи на желаещите да кандидатстват по общинската програма за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Според правилника за финансиране на процедури Ин-витро, приет през 2015 г., Община Генерал Тошево предоставя до 2000 лева за една година на двойки с репродуктивни проблеми, които отговарят на критериите и условията за участие в програмата. С тази сума се подпомагат процедурите, които биха довели до забременяване.

Изготвянето на цялостната административна процедура по разглеждане на заявленията, взимането на решения от страна на комисията и предоставяне на финансови средства от Общинския съвет, е съобразена с опита в тази област на други общини на територията на Република България, както и на Фондация „Искам бебе”.

Идеята за приемането на Правилника цели подпомагане на семейства и двойки, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на общината.

Подпомагането от страна на Община Генерал Тошево, няма да възпрепятства кандидатите да участват в други програми за финансиране на процедури по асистираната репродукция от други организации, уточниха от административния пресцентър.

c