Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Новите пенсионери могат да избират между две формули за изчисление - до 2023 година

„Новите пенсии ще растат” - това заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ, социалният министър Бисер Петков.

"Бъдещите пенсионери и особено тези, на които предстои пенсиониране през 2019 г., трябва да знаят, че от 1 януари тази година са в сила промени, съгласно които формулата за изчисляване на пенсиите е по нов начин, като се взема периода от 2000 г. до годината на пенсиониране", каза още Петков. Министърът заяви, че днес в НС е внесен законопроект и предстои обсъждане по предложените промени. "Ние внесохме законопроект в НС, според който при заявяване за пенсия, бъдещите пенсионери да имат право да поискат пенсията да бъде изчислена по стария ред, действал до 2018 г. - тоест при тях ще може да участва коефициент с три избрани години от последните 15 преди 1997 г.", заяви социалният министър.

Изборът по коя формула да се изчисляват пенсиите ще важи до 1 януари 2023 г. В старата формула освен трите години между 1997 и 1999 г., влизат и трите “златни години” отпреди 1997 г. Бъдещите пенсионери ще трябва да представят документи за брутното трудово възнаграждение или доход. Хората, които вече са подали заявление за пенсия или такава им е отпусната след 31 декември 2018 г., ще имат 6 месеца, за да поискат еднократно преизчисление. В тези случаи новият размер се отпуска от същата начална дата.

От 1 януари 2023 г. ще важат само новите правила - ще се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. индивидуалният коефициент, който определя каква ще е пенсията на човек, е ограничен до съотношението между максималния и средния осигурителен доход за месеците, от които се изчислява тя. Ако надхвърля това съотношение, ще бъде закован на него и няма да се преизчислява през следващите години. Тежестта на стажа пък се заковава на 1,2. Тази промяна безспорно облекчава значително процеса по отпускане на пенсиите, както за лицата, които няма да е необходимо да се снабдяват с удостоверения за осигурителен доход, така и за осигурителната институция, която ще използва наличната информация в Регистъра, обясняват вносителите. Това щяло да ограничи и злоупотребите с документи, за които народните представители са били информирани.

"Важно е обаче да бъде отчетено обстоятелството, че все още при много хора, които се пенсионират в момента, преобладаващия осигурителен стаж и съответния осигурителен доход са придобити преди 2000г.", пишат в мотивите си вносителите. И подчертават, че част от тях са се осигурявали на високи трудови възнаграждения, върху които са внасяни реални осигуровки, а в последствие в края на трудовата си кариера са приемали по-ниска работа. "Така прилагането на новите разпоредби за изчисляването на пенсиите с начална дата след 31 декември 2018 г. е неблагоприятно за тези лица, които независимо от реалния си осигурителен принос, не могат да черпят съответните осигурителни права", пише още в мотивите.

Възможността за избор на формула до 2023 г. се аргументира с мотива, че тогава се очаква да намалее значително делът на хората, за които старата формула е по-изгодна. Разходите за пенсии по бюджета на ДОО за 2019 г. ще бъде 13,673 млн. лв, като допълнителният разход е едва 0,1%. , пише в предварителната оценка на въздействието.

Източници: БНТ1 и 24 часа

c