Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Малките майстори от НЧ „Български искрици 2016” получават шанс за своя занаятчийска работилница

Малките майстори от читалище „Български искрици 2016” в Добрич  получават шанс да имат своя занаятчийска работилница. Това стана възможно с решение на общинските съветници, които дадоха съгласието си  ателието „Ретро –фото” да бъде отдадено под наем за срок от 10 години. Дейността на читалището е  свързана основно с изучаване на българската история и народните занаяти и традиции. Към настоящия момент читалище „Български искрици” развива успешна дейност в клубовете „Традиции и обичаи”, везба „Магията на българската шевица”,  „Млад занаятчия – керамика”, „Млад занаятчия – дърворезба”, „Езикът на музиката и танца”, „Средновековна работилница”, „Възраждане”  и други. До момента са проведени редица инициативи по практическа история  в Молдова, Украйна, Великобритания, Испания и Италия. Читалищното ръководство внесе в общинската администрация писмо с искане на допълнително помещение. Нуждата от помещение от читалищното настоятелство обясняват с необходимостта от място за библиотека, деловодство, за срещи с партньори и гости от чужбина, с родители и граждани. Общинският съвет реши  да бъде обявен публичен търг с тайно наддаване на обект „Ретро-фото”, чийто срок на договора за наем е изтекъл. Помещението е с площ 33,6 кв метра,  наддаването ще започне с начална тръжна цена  в размер на 73, 25 лв. на месец и 20 % ДДС.

С друго свое решение съветниците увеличиха двойно размера на средствата за финансова помощ  на семейства и двойки с репродуктивни проблеми  и от 15 000 лв. сумата става 30 000 лева. Променен бе правилникът за този вид финансово подпомагане, който  бе приет през май 2018 г. Целта на гласуваните  промени е да се облекчи процедурата на кандидатстване, посочи при представяне на предложението зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева. Новите текстове в правилника предвиждат улесняване на кандидатите по отношение на документацията, която трябва да предоставят при подаване на заявленията. Едно от тези улеснения е, че ще се извършва служебна справка за всяка необходима информация, налична в информационните масиви на Община Добрич. През миналата година за финансиране са одобрени пет двойки кандидати.  С предложените изменения и допълнения  подпомагане  за инвитро процедури  през 2019 г. ще получат десет двойки, които искат да се сдобият с дете, тъй като размерът на финансовата помощ е 3000 лева.

На заседанието бе представен отчет за изпълнение на Програмата за финансиране на граждански инициативи през 2018 г. и бе гласувано решение за проекти на неправителствени  организации през 2019 г. да бъдат предвидени 10 000 лева от общинския бюджет.

c