Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

21 пенсионери работят в звената към "Хуманитарни дейости" на Община Добрич

21 са служителите в пенсионна възраст, които продължават да работят в звената от "Хуманитарни дейности" в Добрич.

Това стана ясно от отговора на ресорния заместник-кмет д-р Емилия Баева по повод питане на общинския съветник от ГЕРБ Младен Матеев. На Председателски съвет той е отправил питане в дейностите „Образование“, „Здравеопазване“ и в общинска администрация колко са служителите, навършили пенсионна възраст.

По време на заседанието днес готовност да отговори имаше зам.-кметът "Хуманитарни дейности" д-р Емилия Баева.

От отговора й стана ясно, че в самата дирекция „Хуманитарни дейности“ няма служители, които са придобили право на пенсия. Има такива във второстепенните разпоредители с бюджета. Общата справка е 21 човека. Те са основно медицински сестри – в здравен кабинет, в Дома за стари хора, Комплекса за социални услуги за деца и младежи с увреждания и в няколко детски ясли с номера 4, 5 и 6. За всички тях е имало обявени подбори, но поради липса на кандидати медицински сестри в непенсионна възраст, са назначени пенсионирани медицински сестри, обясни зам.-кметът. В детските градини също имало учители, част от тях придобили право на пенсия в края на 2018 и началото на 2019 година. Те ще бъдат освободени след проведен подбор.

"Заявявам, че съм дала указания и стоя зад това, ако няма кандидати в непенсионна възраст, няма как да не избираме, тъй като не можем да прекъснем дейността на детските ясли и градини", обясни д-р Баева.

Обясни, че има и огняри, които са в пенсионна възраст, тъй като се оказало, че голяма част от огнярите от общинските структури отишли да работят в дестилерията за по-високи възнаграждения.

Двама са ръководителите, добили право на пенсия – директорът на детска ясла „Пролет“, който в момента е в предизвестие, и директорът на Художествена галерия, за чието място е обявен конкурс, обясни д-р Баева.

Стана ясно, че за мястото на Кина Драгнева предстои днес или утре да бъде обявен конкурс. За мястото на директора на галерията Евелина Ханджиева се очаква Министерството на културата да определи дата за конкурса, тъй като е задължително участието на негов представител.

Хора в пенсионна възраст има и в ансамблите и оркестрите, тъй като съществува всеобщо решение, че няма как да съществува оркестър или ансамбъл, ако няма определен музикант. Ако няма кандидат в непенсионна възраст, ние продължаваме, но го назначаваме отново.

Тъй като не бе подготвена информация за пенсионерите в общинската администрация, такива данни ще бъдат предоставени за следващото заседание.

c