Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Юбилейното честване на “120 години Земеделско движение в България” в Стожер

Юбилейно честване на “120 години Земеделско движение в България” ще се състои днес. Събитието, дало началото на процеса по създаването на БЗНС, ще започне от 10 часа днес в центъра на с. Стожер.

По-късно, от 11:30 ч. в град Добрич, библиотека „Дора Габе“ ще бъде открита тематичната изложба „120 години организирано земеделско движение“, съобщиха от централата на БЗНС в Добрич.

„Ние, членовете на БЗНС сме изключително горди с вековната си история, която е част от българското политическо развитие и изграждането на българската демокрация.

Преди 120 години, на 21 март именно тук - в лоното на плодородната и будна с хората си Добруджа, се зараждат справедливите социални искания на българските земеделци. Осъзнали важната си роля в обществото и своите икономически искания, те започват да изграждат земеделския съюз, който да ги представлява и защитава. 

Идеологията, организацията и исканията на земеделците за първи път придобиват реални измерения в създаването на първите дружби. Тези процеси предопределят появата на БЗНС. Изключително уважавано в земеделската  политическа памет, това първо събиране на земеделците остава в историята като „Големият събор” или “Малкият конгрес“, от 1899г. в с. Баладжа (днес с. Стожер), посочват от БЗНС в Добрич.

c