Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Ръст на делата за злоупотреба с еврофондове отчита съдът в Добрич

За поредна година  Окръжният съд в Добрич отчита  високо ниво на приключилите в кратки срокове дела. През 2018 г. са приключени общо 1354 дела, като 88% от тях са свършени в тримесечен срок. 99% от всички съдебни актове са постановени в установения едномесечен срок за гражданските дела и съответно в двумесечен за наказателните. Данните са от  отчета за дейността на Окръжния съд през 2018 г., представен от председателя на институцията Галатея Ханджиева пред годишното отчетно събрание на съдиите от Добрички съдебен окръг.  1386 дела са постъпили в Окръжен съд - Добрич през 2018 година. С най-голям дял сред тях са гражданските - 41.2%, следвани от наказателните - 30.2%, търговските - 28.5% и фирмените - 0.1%. Сравнението с данните от двете предходни години показва, че е налице ръст в постъплението на търговски дела и намаление на новообразуваните наказателни производства. При гражданските дела се отчита минимално намаление и относителна стабилност в постъплението, съобщи пресцентърът на съда.

    През отчетната година в съда са постъпили 418 наказателни дела. Те са с около 7% по-малко от предходната година и с почти 22% по-малко в сравнение с 2016 година. Образуваните през 2018г. първоинстанционни наказателни дела от общ характер са 46. За поредна година с най-голям дял сред тях са делата за общоопасни престъпления - 18 за притежание и разпространение на наркотици и 6 за причинена по непредпазливост смърт при управление на МПС. На следващо място се нареждат делата за престъпления против стопанството, които са 14, при 9 и 8 за двете предходни години. Производствата от този вид са свързани с получаването на средства от фондове, принадлежащи на ЕС или на българската държава, сключване на неизгодна сделка и използването на платежен документ, без съгласието на титуляра.

   Отчетен е ръст на образуваните през годината производства по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, които са 20, при 14 за миналата година. През отчетния период са издадени 11 разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства. В резултат на използването им са внесени 3 веществени доказателствени средства. Образуваните тази година производства от такъв характер са три пъти по-малко в сравнение с предходната - 11 към 34. Статистическите данни показват, че през всяка следваща година броят на исканията и съответно на разрешенията за използване на СРС-та намалява.

   В отчета са представени и данни за гражданските и търговските дела. Пет са гражданските дела, образувани по Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, от които 3 за обезпечения на бъдещ иск. При този вид дела се отчита намаление спрямо предходните две години, когато те са били съответно 7 и 9. За трета поредна година в Окръжен съд - Добрич се отчита ръст в постъплението на търговски дела. През отчетния период са образувани 395 дела, при 348 и 303 за двете предходни години. Наблюдава се значително увеличение на делата от и срещу търговци, които са 31% от общо образуваните първоинстанционни търговски дела. През годината са заведени 63 дела от такъв характер, докато в предходните години те са били съответно 18 и 21. Увеличението се дължи на законодателни промени, според които искове по Кодекса за застраховането вече могат да се предявяват пред съда, в чийто район се намира настоящият адрес на ищеца или по мястото на застрахователното събитиеи може да се предположи, че тенденцията ще се запази, смятат юристи.

c