Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Нов протест на медицински сестри в Добрич, близо 30 с молби за напускане на болницата

За втори път специалистите по здравни грижи в Добрич излязоха на протест с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Те изразиха недоволството си от недостойното ниските им възнаграждения и лошото разпределение на парите в сектор "Здравеопазване". Да подкрепят медицински сестри, акушерки и лаборанти пред Общината бяха дошли и лекари.

„Когато се подпише колективен трудов договор, те са задължени да ни ги дават. А, не да се налага непрекъснато да излизаме на протести и хората да си мислят, че вечно искаме повече пари. На нас също не ни е приятно да излизаме на протести. Искаме да си работим спокойно, защото сме пред отказване. Колегите работят на две и три места и изнемогват”, споделиха медицински сестри.

Според тях, проблемът е на национално ниво и касаят всички медицински сестри.

„Решението трябва да е на национално ниво, не на областно или градско. Защото, накрая ще стане така, както в туризма. Ще се търсят сестри от Украйна и Молдова”, сподели Пепа Димитрова.

Според медицинска сестра от училищно здравеопазване, трябва за медицинска сестра да има определен минимум на възнаграждението. А, в зависимост от труда, който полага, да има по-високо заплащане.

„Моят призив към министър Ананиев е да има нормални заплати на сестри и лекари. Защото, без лекари не може да има болница, а лекар без сестри – също не може да работи”, сподели сестра от болницата с 43-годишен стаж, която е една от многото работещи пенсионери.

Здравните специалисти казаха, че няма да се откажат да протестират, защото искат да получат самочувствието, че са желани и нужни на здравеопазването.

Около 30 са медицинските сестри от Многопрофилната болница за активно лечение, които вече са подали заявленията си за напускане, стана ясно по време на протеста.

c