Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Изложба и рисунка на водна капка от детски ръчички организира РЗИ Добрич в Световния ден на водата

На 22 март - Световен ден на водата, служба РЗИ в Добрич организира изложба с картини на ученици от първи до четвърти клас на добричкото СУ "П.Р Славеков", която ще бъде подредена в Градската художествена галерия. Темата на детските картини е "Водата е за всички" - същата, каквато е и темата на световната кампания през 2019 година за Ден на водата, съобщиха от ръководството на регионалната инспекция.

Голяма водна капка върху бяло платно ще изрисуват с отпечатъците на дланите си, по време на забавна образователна игра - заедно с медицинския специалист, ученици от началните класове на СУ „Асен Златаров“, гр. Шабла.

Също на 22 март, в ученическото общежитие на град Генерал Тошево ще се проведе беседа на тема „Защо е важна водата“.

Темата на Световния ден на водата през 2019 г. е „Вода за всички!", в съгласие с основния поет от страните ангажимент в Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. А чрез мотото на кампанията "Всеки е важен!“ се акцентира, че правото на достъп до вода е основно човешко право и никой не трябва да бъде забравен в осигуряването на свободен и лесен достъп до питейна вода, без опасност от замърсяване. Днес милиарди хора по света все още са лишени от достъп до питейна вода и ежедневно се борят за своето оцеляване и развитие.
Световният ден на водата се отбелязва всяка година на 22 март с цел привличане на вниманието върху значението на водата и необходимостта от опазването й. Инициативата е предложена през 1992 г. на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена в Рио де Жанейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като всяка година в целия свят се организират прояви, посветени на водата

c