Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Световни звезди на спорта ще представят големите профи и аматьорски първенства в Албена

На 19 март, в столичната зала "Родина", Албена представи спортния си календар за 2019 година.

С пет европейски първенства и звезди от световен ранг, получилият приза "Европейски курорт на спорта" - курортен комплекс Албена, официално обяви амбициозната си програма в областта на спорта за 2019 година.

Сериозните финансови инвестиции на Албена в спортна инфраструктура през последните години, бележи видим резултат. На пет Европейски шампионата ще бъде домакин през тази година, перлата на Българското черноморие.

В началото на месец април стартира Европейско първенство по тенис на маса за глухонеми. От 5 до 20 май, в Албена пристига елита на европейския футбол при девойките. Финалите на UEFA U-17 шампионата ще се проведат на напълно обновените футболни терени във ваканционното селище. В края на месец май започва Европейското първенство по тенис на корт на големите железопътни компании от Стария континент. През юли, Албена ще бъде домакин на Европейски шампионат по хокей на трева за юноши до 16 години. Последната голяма надпревара в Албена за сезон 2019, е Европейското първенство по петанк - от 16 до 22 септември.

Наред с големите събития в професионални спорт, Албена продължава традицията в провеждането на турнири за аматьори. Друг водещ елемент, заложен в развитието на спортната политика на Албена - това е насърчаването и развитието на детските турнири. Като амбициозна и реалистична беше определена от домакините на представянето - идеята на за инвестиране в развитие на пара-спортовете.

Една от мисиите - в спортния сегмент, на Албена като Европейски курорт на спорта, е пълноценното включване на гостите на комплекса в спортната програма. За осъществяване на това начинание, в комплекса са създадени нови точки за плажни спортове. През месец март, в обновения вътрешен басейн с минерална вода в сърцето на Албена, стартира и училище за плуване за деца и възрастни.     

Върху още две събития през този сезон, обърнаха внимание домакините. От Албена са убедени, че с ангажирането на холивудската звезда по Тае Бо - Billy Blanks, който пристига на 21 юни в Албена, вниманието на публиката ще бъде максимално приковано към традиционния Aerobic фестивал в комплекса.
Седмица на звездите в тениса е другото знаково събитие през септември, специално за което пристигат няколко от най-големите европейски имена в този спорт - от близкото минало.

Популяризирането на здравословния начин на живот, опазването на природата и подобряването на достъпната среда са сред мисиите на Европейския курорт на спорта. През последните 3 години инвестициите в спортна инфраструктура надхвърлят 5 млн. лева, което нарежда Албена сред най-елитните спортни селища в Европа, с възможност за практикуване на повече от 40 спорта за хора от всички възрасти.

През месец декември на 2018 година, на официална церемония в Европейския парламент, Албена беше удостоена с приза "Европейски курорт на спорта" за 2019 година. Наградата е първа в историята на номинациите за Европейски градове и региони на спорта и високо признание за усилията на Албена, да бъде популяризиран активния начин на живот и почивка.

c