Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Двойно увеличават парите за инвитро процедури в общинския фонд в Добрич

Двойно се увеличава размерът на средствата за финансова помощ  на семейства и двойки с репродуктивни проблеми в Добрич и от 15 000 лв. сумата става 30 000 лева. Това предвиждат промени в правилника за този вид финансово подпомагане, които ще бъдат обсъдени на сесията на Общинския съвет на 26 март. Правилникът бе приет през май 2018 г. и целта на предстоящите промени е да се облекчи процедурата на кандидатстване, се посочва в предложението на зам.-кмета по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева. През миналата година за финансиране са одобрени пет двойки кандидати. Предлаганите промени в правилника предвиждат улесняване на кандидатите по отношение на документацията, която трябва да предоставят при подаване на заявленията. Едно от тези улеснения е, че ще се извършва служебна справка за всяка необходима информация, налична в информационните масиви на Община Добрич.

      За да бъдат одобрени за финансова помощ за лечение на безплодие, двойките трябва да отговарят на определени критерии. Те трябва да са български граждани с постоянен или настоящ адрес на територията на Община Добрич през последните три години, като на това условие следва да отговаря поне единият от кандидатите. Друго изискване е да нямат задължения към местната хазна, да са с непрекъснати здравно-осигурителни права и да са пълнолетни.

Важно условие е кандидатите да не са одобрени за финансово подпомагане за инвитро процедури от Центъра за асистирана репродукция. Към този текст от правилника се предлага допълнението „или от друга институция, предоставяща финансиране за лечение на репродуктивни проблеми”.

Ако на заседанието на 26 март съветниците приемат предложените изменения и допълнения,  подпомагане  за инвитро процедури  през 2019 г. ще получат десет двойки, които искат да се сдобият с дете, тъй като размерът на финансовата помощ е 3000 лева.

c