Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Младите занаятчии от читалище „Български искрици” – в очакване на ново помещение

Едно от ателиетата в АЕМО „Старият Добрич” да бъде предоставено за занаятчийска работилница за деца - това предложение ще бъде обсъдено на заседанието на Общинския съвет на 26 март.

Инициативата е на председателя на настоятелството на читалище „Български искрици 2016” Магдалена Петрова за ползване на помещение в етнографския комплекс като най-подходяща среда за занимания на децата, които изучават старите народни занаяти. Дейността на читалището е  свързана основно с изучаване на българската история и народните занаяти и традиции.

В писмото се посочва, че към настоящия момент читалище „Български искрици” развива успешна дейност в клубовете „Традиции и обичаи”, везба „Магията на българската шевица”,  „Млад занаятчия – керамика”, „Млад занаятчия – дърворезба”, „Езикът на музиката и танца”, „Средновековна работилница”, „Възраждане”  и други. До момента са проведени редица инициативи по практическа история  в Молдова, Украйна, Великобритания, Испания и Италия. Нуждата от помещение от читалищното настоятелство обясняват с необходимостта от място за библиотека, деловодство, за срещи с партньори и гости от чужбина, с родители и граждани. Липсата на собствено помещение ограничава и възможностите за одобрение при кандидатстване по Европейски програми, смятат от културната институция.

Общинската администрация предлага да бъде обявен публичен търг с тайно наддаване на обект „Ретро-фото”, чийто срок на договора за наем е изтекъл. Помещението е с площ 33,6 кв метра, а ако общинските съветници дадат карт бланш на предложението, наддаването ще започне с начална тръжна цена  в размер на 73, 25 лв. на месец и 20 % ДДС.

От решението на съветниците ще стане ясно дали малките майстори ще имат възможност да развиват своите творчески заложби.

c