Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Аварийно изпускане на води от Шабленско езеро се наложило поради опасност за сгради и хора

Преустановено е изтичането на води от Шабленското езеро към морето, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна.

Днес експерти от РИОСВ-Варна и представители на община Шабла са извършили проверка в защитена местност „Шабленско езеро“, при която е установено, че няма изтичане на води от защитената територия.

През януари 2019 г. в РИОСВ-Варна е постъпил сигнал от Община Шабла за опасно повишаване нивото на езерните води в защитена местност „Шабленско езеро“, при което са засегнати сгради и се създава опасност за посетителите им.

За драстичен спад на водното ниво на Шабленски езерен комплекс алармира БДЗП

След извършени проверки на място от служители на екоинспекцията и в съответствие с Плана за управление на защитена местност „Шабленско езеро“ е съгласувано аварийно изпускане на езерните води от защитената местност в Черно море.

В присъствието на представител на РИОСВ - Варна на 15 февруари т.г. с помощта на специализирана техника езерото е отворено в най-североизточната част на „Езерецко перило“ - участъка с най-тясна ивица между морето и езерото, с цел опазване на дюнните природни местообитания.

При периодичните проверки на защитената местност „Шабленско езеро“, охраната на северните защитени територии при РИОСВ - Варна е констатирала, че в резултат на високите морски вълни езерото се е затворило само. Изтичането на водите от езерото към морето е продължило девет дни.

c