Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Учителка от Добрич илюстрира детска книжка в Германия

Бистра Дамянова, дългогодишен учител в детска градина в Добрич, илюстрира детска книжка в Германия, където живее и работи от четири години.

Това е детска книжка, написана от моята колежка Моника Кунсоло. Казва се "Ушите на Юлия имат нужда от почивка" и е предназначена за деца в предучилищна възраст и темата е за шума, сподели за Про Нюз Добрич Бистра.

Тя е направила илюстрациите за книжката, която ще бъде отпечатана в местната община и ще ес разпространят безплатно по детските градини там.

„Не е нищо специално, но съм щастлива. Тук, ако работиш и имаш качества, не оставаш незабелязан”, сподели добричлийката.

От 4 години тя живее със семейството си в Германия. Разказва, че през първите две години учила езика, започнала процедура за признаване на дипломите й, който приключила успешно.

Заради това , че има разлика в практическите занимания на студентите в Германия и България беше необходимо да проведа 10 месеца практика, която ми беше много полезна, сподели Бистра Дамянова. Подчерта, че начинът, по който се отглеждат и възпитават децата в Германия и България е различен. След приключването на практиката, тя била назначена като възпитател.  Работи вече две години в общинска детска градина в град Родгау в Германия.

Поради високия процент на деца на чужденци, веднъж седмично в градината идва специалист по езиково развитие, който прави индивидуални занимания или пък с малки групи от по 2-3 деца. Езикът е първата стъпка за добра интеграция, посочи българката.

Книжката е с картинки. Важно беше да са адекватни на текста, за да се улесни разбирането й от всички деца. За мен беше удоволствие, защото от години не бях хващала четката, сподели Бистра. Радостта й била още по-голяма, когато децата заявили, че искат да четат от книжката на Бистра и Мони.

c