Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

През следващата седмица гражданите на Добрич ще получат известия за дължимите данъци

През следващата седмица ще започне разпространението на известията за дължимите местни данъци и такси в Добрич. На  „Български пощи” е възложено да изпратят 67 000 съобщения, съобщи зам.-кметът по финанси и общинска собственост Елка Димова.

Тя уточни, че всъщност събирането на задълженията към местната хазна за тази година е започнало на 6 март. Всеки гражданин може да провери размера на своите данъци и такси на сайта на общината, ако има ПИН-код, взет от дирекция „Местни данъци и такси”. Размерът на налозите може да бъде проверен още в „Български пощи”, чрез ПОС-терминали и други. Елка Димова припомни, че задълженията по данък МПС са по най-ниските ставки, предвидени в закона. Тя уточни, че това е законово изискване в случаите, когато Наредбата за местни данъци и такси не е приета до 31 януари. При нас наредбата беше приета в срок, но по ред причини не е действаща, посочи зам.-кметът. Елка Димова обясни, че за да се изпълни тазгодишният план за местни приходи в бюджета, ще се наложи да бъде поставен акцент върху събираемостта, като се приложат всички „възможни методи”, включително и принудителните вземания чрез частни съдебни изпълнители.

Кметът Йордан Йорданов припомни, че общинската наредба за местни данъци и такси е върната от Областния управител и предстои казусът да бъде решен в Административния съд. Според Йордан Йорданов, оспорената наредба и прилагането на минимални ставки за данък МПС ще лиши общинския бюджет с 920 000 лева. Ако спечелим делото в Административния съд, ще си потърсим по съдебен път правото и това означава, че държавата ще трябва да ни възстанови тези пропуснати ползи, коментира кметът.

c