Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Котка пази яйцата в село край Добрич

Котката Надя обича да пази яйцата в кокошарника на семейство от село Долина, край Добрич.

Мацата е на около две години и половина. Била бебе, когато стопаните и я изхвърлили. Така, в търсене на ново семейство и сигурност, сама отишла в дома на Мария.

„На село е така. .. когато котката роди, мнозина изхвърлят котетата по-далече от дома си. За съжаление, хората са лоши”, споделя стопанката.  Надя обаче намерила добър дом. „Избра ни, когато беше бебе. Просто дойде и остана”, спомня си тя.

„Надя е дворно коте. Обича да играе с кучетата и децата. Обича да се промъква в къщата, когато никой не я забелязва… обикновените котешки неща. Ходи като кученце след децата”, разказва Мария.

Общителната селска котка живее в сговор с кокошки, зайчета, кучета. И… обича да пази яйцата.

В двора си семейството отглежда доста кокошчици , за които има и достатъчно голям полог. Още от малка установила, че в полога е най-топло, сухо и не духа.

„Кокошките снасят и излизат. На мястото на снеслата идва друга, така се редуват. Когато се освободи място, Надя бърза да се настани на топло и завет.  

Понякога лягат по две кокошки да снасят. Тогава съм виждала Надето, легнала с яйчицата, а някоя по-нахална кокошка решава, че мацата не й пречи .. Така се нареждат - коте, кокошка и яйчица”, разказва стопанката.

Надя обикновено пази яйцата на кокошките. Започнат ли да мътят обаче не я допускат. Когато кокошка мъти е по-свирепа и от мечка стръвница, споделя Мария.

Миналата година Надя имала малки. На едното намерили нов дом, а другото е при семейството, заедно с майка си.

Снимка: Про Нюз Добрич

c