Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Деца от ромски произход в Шабла ще учат допълнително български по европроект

 Допълнителни занимания по български език за деца и ученици, за които този език не е майчин, ще бъдат организирани в детска градина „Дора Габе” в Шабла по проект за социална интеграция „Заедно можем повече”. По проекта  ще бъдат усвоени 381 000 лева, а финансирането ще е от две оперативни програми – „Развитие на човешките ресурси” и „Наука и образование за интелигентен растеж”, съобщават от крайморската община.  Дейностите по проекта са насочени към  повишаване качеството на живот, социалното включване и намаляване на бедността. Една от целите е свързана с  трайната интеграция на най-маргинализираните общности, включително  ромите, чрез реализацията на комплексни мерки и прилагането на интегриран подход.  

 В детската градина ще бъдат сформирани четири клуба, заниманията в които ще са свързани със съхраняване и развиване на културната идентичност на децата от етническите малцинства и техните връстници в интеграционна мултикултурна среда. Ще бъдат организирани и дейности, които ще насърчават родителите да участват в образователния процес. В Средното училище „Асен Златаров” ще се сформират две извънкласни школи с участието на деца от етническите малцинства, заниманията с тях ще бъдат насочени към съхранение на културната идентичност в мултикултурна среда.

Партньори по проекта са община Шабла, ДГ „Дора Габе“, „Роси Ержи” ЕООД и Център за етнически диалог „Амалипе“. Срокът за изпълнение на дейностите е 31 декември 2020 година.

c