Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

28 случая на варицела в област Добрич, но за бум не може да се говори, смятат лекари

За 28 случая на варицела, регистрирани в периода от 1 до 7 март,  съобщават  от Регионалната здравна инспекция в Добрич.  В сравнение с предишните няколко седмици, когато е имало по 7 или 11 случая, данните сочат ръст на заболеваемостта.

Според лекарите, в това няма нищо необичайно. Варицелата е инфекциозно заболяване, при което всеки контактен – дете или възрастен, се разболява, ако досега не е карал този вид шарка. Няма основание  да се говори за бум или за епидемия, за този сезон това ниво на заболеваемост е нормално, смятат медиците.

Варицелата се среща целогодишно, тя не се развива под формата на епидемии, поясни д-р Венета Йовева, началник на инфекциозното отделение в МБАЛ-Добрич. Тя допълни, че ваксина срещу варицела не се използва, тъй като тя не е включена в имунизационния календар на страната. Има противовирусен препарат срещу варицела, който се прилага при по-тежки случаи или усложнения. Но място за паника няма, подчерта д-р Йовева.

Практиката показва, че децата карат по-леко тази шарка, твърдят лекари. Няма затворени групи в детските градини и детските ясли в Добрич заради случаи на варицела и не се налага карантина, коментира зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева. Тя поясни, че обикновено по това време на годината заболеваемостта при децата се повишава, но за бум не може да се говори.

c