Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Оборудване за бърза реакция при бедствия ще осигури Община Добричка

 Ново оборудване за преодоляване на аварийни ситуации ще бъде осигурено за територията на Община Добричка в рамките на  българо-румънски проект  за съвместно управление на риска в трансграничния регион Кълъраш-Добрич. Община Добричка ще работи в партньорство с Инспектората за извънредни ситуации на окръг Кълъраш.

Кметът на общината инж. Тошко Петков подписа договор за финансиране на проекта, който ще се изпълнява с подкрепата на Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Румъния-България, съобщиха от добруджанската община.

Предстои да бъде закупено модерно оборудване за ранно предупреждение и бърза реакция при възникване на извънредна ситуация. Инспекторатът за извънредни ситуации в Кълъраш ще се сдобие с електронен стенен екран, а оборудването за Община Добричка ще е предназначено за бърза реакция за смекчаване и предотвратяване на отрицателните последици от бедствия – пожари, наводнения, бури и други.

Двете администрации ще изготвят обща стратегия и план за общи действия при възникване на рискови ситуации и природни бедствия. Общата стойност на проекта е 800 200 евро, от които бюджетът на Община Добричка е в размер на 518 237 евро. Европейският фонд за регионално развитие  ще финансира 85% от допустимите разходи, а държавните бюджети на България и Румъния и съответните партньори ще осигурят 15% съфинансиране.

Дейностите по съвместния проект ще продължат до 12 март 2021 година.

c