Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Над 60 000 растения ще разцъфтят в Парада на лалетата в Балчик

Над 130 хиляди пролетни цветя ще разцъфтят в Ботаническата градина в Балчик. Парадът на лалетата започва още през март в Университетска ботаническа градина - Балчик. За­са­де­ни са над 60 000 лу­ко­ви­ци от 127 сор­та. 63 от тях са но­ви за гра­ди­на­та. 14 са се­лек­ции, кои­то ще бъ­дат ви­де­ни за пръв път в Бъл­га­рия, ня­кои от кои­то един­стве­но в Бал­чик, съобщиха от ведомството към Софийския университет. 

В групата на малките лалета Кауфманиана будят интерес най-рано цъфтящите три сорта -The first, Corona и Giuseppe Verdi. При благоприятно време цветовете им може да се покажат през март. Друго ниско ранно лале, от групата кичести, е сортът Redwood.

От ресничестите лалета звездата е Queensland (Кралска земя), което се очаква да подари своите цветове през май. В този период конкуренцията ще бъде най-силна. Любителите на красивите цветя ще могат да видят познатите папагалски лалета, нови сортове в модерното черно (Black Parrot). През май ще цъфне и Sensual Touch (Нежно докосване) в оранжевокафяво.

Над 71 000 други про­лет­ни цветя ще разцъфтят в Ботаническата градина в Балчик, сред кои­то различни видове незабравки, парички, карамфили, теменуги, ириси, зюмбюли, нарциси. Те ще покажат красотата си в разнообразие от цветове и форми.

Източник: Радио Варна

c