Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

9 774 лева дариха българи и чужденци за делото срещу „Русгеоком”

9 774.87 лв. са събрани в рамките на кампанията за набиране на средства за експертизата по делото срещу „Русгеоком”, съобщи инж. Иванка Казакова от инициативен комитет „За чиста България“. Тя е един от тримата граждани, които са страна по делото във Варненския административен съд във връзка с намеренията на „Русгеоком БГ” ЕАД да добиват газ в района на Генерал Тошево.

Тя обясни, че средства са продължили да постъпват по сметките и след 10 февруари, когато нужната сума за заплащане на съдебно-техническата експертиза беше събрана:

По сметката на Дона Пикард са постъпили общо 6522.87 лв., други 2137 лв. са получени по сметката на Синтия Недялкова. Освен това, приходите от кутиите за дарения в Добрич и Генерал Тошево са 765 лева, предоставени са и 350 лв. в брой. Общата сума е 9 774.87 лв.

От тях на 26.02.2019 г. са внесени 5700 лв. по сметката на административен съд Варна за вещите лица, коeто заедно с първоначалният депозит от 300 лв., формира определените 6000 лв. за  заинтересовани лица, избрали да подпомагат РИОСВ – Варна, в делото на инвеститора срещу държавата.
Те представляват 30 % от общата сума за експертизата в размер на 20 000 лева.

Остатъкът от парите ще се използва за заплащане на следващите разходи за другите двама експерти –еколог и лекар, както и други разходи, които не можем да предвидим, но каквито вероятно ще се случат още на това ниво и в случай на обжалване на следващата инстанция – Върховен административен съд София.

Българи от страната и чужбина дариха средства за делото срещу „Русгеоком”

От инициативен комитет „За чиста България“ благодарят на всички за съпричастността.

„Деца и родители, работещи и пенсионери, приятели и напълно непознати, съграждани и хора от цялата страна, българи, избрали нелекия път на емиграцията и чужденци, избрали да отгледат Дървото на Живота си в България. Отделните суми са разнообразни, всеки е жертвал, колкото е по силите му. Да отделиш 100 или 200 лева никак не е малко, но е също толкова, колкото 5 или 20 лева, защото на везните от двете страни е поставено нашето чувство за принадлежност. Сърдечна и искрена Благодарност към фирмите, които не останаха безразлични. Не останаха безразлични кметството и общинските съветници от гр.Добрич , които след нашата покана от миналата година да се включат в делото като представители на общността, дариха собствени средства. И накрая, но не като завършек, а като начало - благодарим на хората, които реално стопанисват Добруджа”, сподели инж. Казакова.

Само за ден се събраха близо 3000 лева за експертизата по делото срещу „Русгеоком”

Тя отправи благодарност и към тези, които са най-чувствителни към посегателството над нея, защото от това зависи животът им – земеделците от Добруджа. Те също подкрепят кауза. Не само ще поемат разходите за адвокатски възнаграждения, но ще имат и друга инициатива, която предстои да бъде обявена.

С определение от 14 февруари Административният съд във Варна пренасрочи съдебното заседание от 5 март 2019 г. за 14.05.2019 г. от 11,00 часа. Произнасянето е по постъпила молба от вещите лица по комплексната СТЕ, за отлагане на съдебното заседание, предвид големия обем от работа и необходимостта от оглед на площадката, който може да се извърши само при подходящи климатични условия. 

Припомням, че производството е образувано по жалба от „Русгеоком“ ЕАД срещу Решение № ВА-1/01.02.2018 г. на Директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна. С протоколно определение от 13.11.2018 г. съдът назначи комплексна съдебно-техническа експертиза с вещи лица хидрогеолог, сондажен инженер, геолог, химик и геолог-геофизик, както и здравно-екологична експертиза.

c